Tak przygotowana mikstura będzie super na zimowe dni. Rozgrzewając i dostarczając nam witaminki. Pigwę nazywamy polską cytryną.

pigwa do herbaty

Pigwa to owoc, który w okresie jesienno-zimowych zachorowań powinien stać się obowiązkowym składnikiem diety. Pigwa zawiera bowiem dużo witaminy C oraz wiele innych witamin, a także pierwiastki mineralne, które skutecznie wzmacniają odporność organizmu i wspomagają układ odpornościowy w walce z grypą i przeziębieniem.

pigwa

Pigwę lub pigwowca umyć i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Ja zostawiam skórki, ponieważ w skórkach jest dużo witamin i byłoby to marnotrawstwo wyrzucając.

Potarte owoce pigwowca wrzucić do dużego słoja i zalać miodem, wymieszać. Szczelnie zamknąć i zostawić na 12 godzin lub trochę więcej.

pigwa do herbaty

Rozłożyć wszystko do czystych słoiczków i pasteryzować 15 minut. Następnie wyjąć z garnka i położyć do góry dnem na ręczniku a drugim grubym ręcznikiem przykryć. Zostawić tak, aż ostygnie.

Tak przygotowany pigwowiec będzie idealny do herbatki w zimowe wieczory.

Polecam