Podobny sos już mam, ale tym razem mocno czosnkowo – ziołowym smaku. Taki sos będzie idealny do pizzy, makaronów itp. Można też powiedzieć że jest to swojski keczup.
Papryki umyć i pokroić w kostkę, cukinię umyć, wyskrobać środek z pestkami i wyrzucić je. Następnie również pokroić cukinię w kostkę. Cebulę obrać i pokroić drobno. Chilli można dodać mniej, zależy jak bardzo ostro lubicie. Na koniec zawsze można dodać chilli, gdyby było za mało ostre. Wszystko wrzucić do dużej miski i obsypać solą, wymieszać. Zostawić tak na 2 godziny. Odlać płyn.
Po dwóch godzinach wrzucić wszystko do dużego garnka. Dodać cukier i gotować 30 minut.
Następnie dodać wszystkie pozostałe składniki i gotować następne 30 minut. Nie zapomnieć o mieszaniu.
Lekko przestudzić i zmiksować. Sprawdzić smak w razie potrzeby doprawić solą i chilli.
Zmiksowany sos wlać do słoiczków, zakręcić przykrywki i pasteryzować 20 minut.
Smacznego.
Zuza
6 października, 2017 o 19:00
Czy passata pomidora zda „egzamin” zamiast koncentratu pomidorowego? w jakiej ilości? W tym kraju nie istnieje takie cos jak koncentrat 🙁 a mój Luby pokochałby ten sos 🙂
Maria Gorlik
6 października, 2017 o 19:35
W jakim kroju mieszkasz ? Jeśli w Anglii zamiast koncentratu można kupić pastę pomidorową czyli Italian tomato puree, double concentrated.Wtedy dwie tubki jedna 140 g. Passata pomidorowa nie jest tak intensywana, ale można spróbować. Chociaż radzę bardziej poszukać. Pozdrawiam i służę pomocą jak nie znajdziesz. Pomyślimy 🙂