Przepyszne ciasto, polecam serdecznie. Mam przepis od mojej przyjaciółki. Dziękuje.

pszczółka

Wykonanie biszkoptu – Białka ubić z odrobiną soli. Jak już białka są sztywne dodać cukier i cukier waniliowy, wsypując powoli i cały czas ubijać.   Podczas ubijania dodawać po żółtku, następnie wlać śmietanę. Teraz już kolej na mąkę i proszek do pieczenia. Dokładnie wymieszać.

Ciasto wlać do blaszki o wymiarach 25 x35. Piec ciasto w temperaturze 180 przez 20 minut.

Podczas gdy ciasto się piecze przygotować masę orzechową.

Przygotowanie masy – do garnka włożyć masło, wlać śmietanę, dodać rozdrobnione orzech. zagotować masę i wymieszać.

Ostudzić. Masa może być lekko letnia. Na gorący biszkopt wylać masę i równo ją rozprowadzić. Ponownie wstawić do piekarnika i piec jeszcze 10 minut w temperaturze 190 C

Zostawić ciasto do wystudzenia.

Smacznego