Przepyszne ptysie, idealne do niedzielnej kawki.
Roztopić masło w wodzie, dodać sól, zagotować. Dodać przesianą mąkę i szybko mieszać, ciągle gotując.
Gotować i szybko mieszać do momentu aż ciasto będzie odchodziło od garnka. Musi zrobić się gładkie i lśniące. Zdjąć z ognia i ostudzić.
Po przestudzeniu dodać po jednym jajku. Dobrze wymieszać do uzyskanie gładkiej konsystencji ciasta.
Ptysie formować za pomocą rękawa cukierniczego, albo łyżką.
Nagrzać piekarnik do 200 C i piec 20 – 30 minut. Nie otwierać piekarnika , bo opadną !!!!!!!!!!!!!!!!
Przekroić na pół zaraz jak są gorące, ostudzić.
Ubić śmietanę z cukrem pudrem, owoce umyć, osuszyć.
Śmietanę z owocami nałożyć do środka. Posypać cukrem pudrem.
Ten wpis nie posiada jeszcze żadnych komentrzy.