Przepyszne ptysie, idealne do niedzielnej kawki.

ptysie

Roztopić masło w wodzie, dodać sól, zagotować. Dodać przesianą mąkę i szybko mieszać, ciągle gotując.

Gotować i szybko mieszać do momentu aż  ciasto będzie odchodziło od garnka. Musi  zrobić się gładkie i lśniące. Zdjąć z ognia i ostudzić.

Po przestudzeniu dodać po jednym jajku. Dobrze wymieszać do uzyskanie gładkiej konsystencji ciasta.

Masę nałożyć do rękawa cukierniczego, albo łyżką. Formować ptysie.

ptysie

Nagrzać piekarnik do 200 C  i piec 20 – 30 minut. Nie otwierać piekarnika , bo opadną !!!!!!!!!!!!!!!!

Przekroić na pół zaraz jak są gorące, ostudzić.

Ubić śmietanę z cukrem pudrem, owoce umyć, osuszyć.

Śmietanę z owocami nałożyć do środka. Posypać cukrem pudrem.

Smacznego.