Bardzo delikatne miękkie i pyszniutkie. Polecam bardzo. Idealne na śniadanie dla naszych pociech i dla nas.
Najlepiej zalać płatki wieczorem i zostawić na noc w lodówce. Jeśli nie macie na to czasu lub zapomnicie można też zrobić te placuszki, ale po zalaniu zostawić na przynajmniej godzinę. Wtedy trzeba dodać o pół szklanki więcej mąki. Dla mnie lepsza jest ta pierwsza wersja bo zawiera mniej mąki.
Do dużego kubka wsypać płatki,sól, cukier, wlać mleko i jogurt naturalny gęsty. Dodać cukier, esencję waniliową, przykryć. Zostawić na noc w lodówce.
Następnego dnia rano ubić białka. Do masy z płatków owsianych dodać żółtka, sodę, mąkę i dokładnie wymieszać. Dodać ubite białka i ponownie wymieszać, ale już bardzo delikatnie wymieszać.
Smażenie – mocno rozgrzać patelnię z odrobiną oleju. Dużą łyżką nakładać ciasto na patelnię. Smażyć z obydwu stron na średnim ogniu do uzyskania złotego koloru.
Podawać obsypane cukrem pudrem lub dowolnym dżemem lub owocami.
Smacznego.
Ten wpis nie posiada jeszcze żadnych komentrzy.