Pyszne rogaliki z masą makową. Super pomysłem na świąteczne wypieki, polecam.

rogaliki

Masa makowa – odłożyć troszeczkę  suchego maku do obsypania rogalików (około 1 łyżki)Mak wrzucić do garnuszka zalać gorącą wodą, tyle,żeby mak był przykryty. Gotować na małym ogniu 20 minut, cały czas mieszając, żeby masa się nie przypaliła. Jak woda wyparuje można dodać dodatkowo trochę wody.Następnie przelać przez sitko i zostawić chwilkę, żeby usunąć wodę. Następnie trzykrotnie zmielić przez maszynkę.

Masło z miodem roztopić w garnuszku i wlać do masy makowej. Dodać bakalie, figi bez pestek,olejek migdałowy, dokładnie wymieszać.

Thermomix masa makową – do naczynia miksującego wsypać mak i zalać gorącą wodą, tyle żeby mak był przykryty, temp 100 C, czas 15 minut, obroty 1

– zmiksować mak, czas 50 sek, obroty 9

– dodać masło, miód,olejek migdałowy czas 4 sek, obroty 8

– wrzucić orzechy i migdały, figi bez pestek,czas 7 sek, obroty 5

– wyjąć z naczynia, dodać rodzynki, wymieszać.

rogaliki z makiem

Ciasto – Ziemniaki pokroić w bardzo drobną kostkę, dzięki czemu ugotują się bardzo szybko. Nie solić. Odcedzić, lekko odparować i przetrzeć przez praskę lub sitko. Na stolnicę wsypać mąkę, dodać posiekane masło lub margarynę, dodać masę ziemniaczaną, proszek do pieczenia, jajka, cukier, sól. Dokładnie zagnieść ciasto na gładką sprężystą masę. Jeśli ciasto będzie się kleić do rąk dodać jeszcze trochę mąki. Dobrze wyrobione ciasto podzielić na dwie części. Jedną  rozwałkować , formując okrągły płat ciasta. Zawsze przed rozwałkowaniem posypać stolnicę mąką.Pociąć nożem na 12 równych kawałków. Na każdy rozłożyć masę makową. Zawijać od szerszej strony, formując piękne rogaliki. Położyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.

Tak samo postępować z drugim ciastem.

Thermomix ciasto – do naczynia miksującego wrzucić ugotowane i odcedzone ziemniaki, zmiksować czas 7 sek, obroty 5

– dodać mąkę, kawałki masła, cukier, sól, jajka,proszek do pieczenia, czas 3 minuty, naczynie zamknięte, interwał.

– wyjąć masę, reszta jak wyżej

rogaliki z proszkiem do pieczenia

Piec w nagrzanym piekarniki do 190 C przez 20-25 minut. Upieczone wyjąć z piekarnika i zostawić, aż ostygną.

Polewa – na garnuszku z parującą wodą położyć miseczkę z połamaną czekoladą, dodać dwie łyżki mleka. Zmniejszyć gaz do minimum i podgrzewać tak długo, aż czekolada się rozpuści. Jeśli czekolada będzie po rozpuszczeniu za sucha dodać jeszcze jedną łyżkę mleka i dokładnie wymieszać. Roztopioną czekoladą polać rogaliki i obsypać lekko suchymi ziarenkami maku. Zostawić rogaliki, aż czekolada ostygnie i zgęstnieje.

rogaliki z makiem

Rogaliki są pyszne, polecam.