Dostałam ten przepis od znajomej, jest z tym trochę roboty ale warto. Jest pyszny i wiemy że jemy prawdziwy schab.
Schab doprawić solą, pieprzem, posypujemy majerankiem. Z wszystkich stron posmarować majonezem.
Zostawić w lodówce na 12 godzin do lodówki. Potem włożyć schab do pończochy i zawiesić w zimne miejsce. Teraz to nie jest problem bo jest zimno. Powiesiłam go na haku na dworze
Zostawić tak na co najmniej tydzień, czym dłużej tym lepiej. Ja miałam 8dni, wyciągnąć z pończochy. Lekko wytrzeć. Do dużego garnka wlać wodę, włożyć mięso, listki laurowe, 1/2 szklanki soli, ziele angielskie, vegetę( nie musi być) Zagotować, gotować 1/2 g na małym ogniu, musi tylko lekko ” pyrkać”.
Po tym czasie odstawić z ognia na pół godziny i potem odwrócić schab na drugą stronę. Znowu w ten sam sposób gotować kolejne pół godziny. Zostawić schab w wodzie do całkowitego ostygnięcia. Wyciągnąć z wywaru, osuszamy i jest gotowy.
Podajemy na chleb, albo z sosem tatarskim. Pycha
ala
14 stycznia, 2014 o 11:25
Wgląa wspaniale,ale czy smak sie nie wygotuje w taki sposób gotując ten schab?
kuchcik8
14 stycznia, 2014 o 11:34
Nie wygotuje się bo cały czas jest w tej wodzie, nawet musisz go zostawić aż ostygnie, jest soczysty. Ja miałam połowę porcji, to gotowalam dwa razy po 15 minut w ten sam sposób. Jestem teraz sama z mężem i nie mogę robić zbyt dużych porcji . Wolę zrobić znowu i zjeść świaży. Pozdrawiam
ala
14 stycznia, 2014 o 13:35
Bardzo dziękuję za odpowiedź i naapewno wypróbuje ten przepis.Pozdrawiam!
monika
16 stycznia, 2014 o 11:00
wygląda apetycznie, wypróbuję (ale ta czarna pończocha fiu fiu )
kuchcik8
16 stycznia, 2014 o 23:22
Nawet mi nie przyszło do głowy że ktoś zwróci uwagę na kolor pończochy, brawo 🙂 ubawiłaś mnie. Zapewniam była czysta i nowa 🙂 pozdrawiam