Nic trudnego, szybko i smacznie. Można zrobić z malinami lub innymi owocami. Polecam
Wykonanie ciasta kruchego – do miski wsypać mąkę, wiórki kokosowe, cukier. Dodać żółtka i miękkie masło. Wszystko szybko zagnieść rękoma. Podzielić ciasto na dwie części. Jedną część włożyć do woreczka, spłaszczyć i do zamrażarki.
Wykonanie w thermomix
- wszystkie składniki wrzucić do naczynia miksującego, interwał, czas 1 minuta
- wyjąć ciasto i zagnieść rękoma w kulę
- podzielić na dwie części, jedna na dno blaszki a druga do zamrażarki
Blaszkę o wymiarach 25x 35 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Położyć ciasto na dno i przygnieść. Odstawić
Przygotowanie owoców – truskawki oczyścić ze szypułek, umyć i osuszyć.
Przygotowanie masy serowej – serek, dwa jajka, cukier, cukier waniliowy, sok i skórkę z cytryny, roztopione masło, proszek budyniowy, kasza manna – dokładnie razem zmiksować. Musi być gładka lśniąca masa. Białka ze szczyptą soli ubić na sztywną pianę. Pianę dodać do masy serowej i delikatnie wymieszać. Wylać wszystko na kruche ciasto.
Przygotowanie masy serowej w thermomix
- białka ze szczyptą soli ubić na sztywną pianę, nałożyć motylek, obroty 3,5
- wyjąć białka do miski
- do naczynia miksującego wrzucić wszystkie składniki na masę serową, wyrobić ciasto, obroty 6, czas 1 minuta
- dodać białka i wymieszać już kopystką
Truskawki rozłożyć na górze masy serowej. Gdyby były bardzo duże to przekroić na pół.
Wyjąć ciasto z zamrażarki. Pokruszyć ciasto na górze masy serowej tworząc kruszonkę.
Pieczenie – nagrzać piekarnik do 180. Piec 55 minut. Otworzyć piekarnik i zostawić ciasto w piekarniku aż będzie prawie zimne.
Ciasto jest naprawdę pycha. Polecam.
Ten wpis nie posiada jeszcze żadnych komentrzy.