Mój dzisiejszy obiad, zachęcam do wypróbowania. Zawsze jak robię spaghetti to odkładam porcję sosu do pudełka i zamrażam. Czasami jak pracuję dłużej i nie mam czasu na gotowanie, wystarczy rano wyjąć z zamrażarki a potem po pracy ugotować makaron i obiad gotowy.
Mięso z indyka zmielić przez maszynkę do mielenia mięsa z dużymi oczkami lub w malakserze albo thermomix, tylko nie zróbcie papki 🙂
Na dużą patelnię wlać olej, rozgrzać mocno dodać zmielone mięso z indyka, doprawić do smaku solą, pieprzem i słodką papryką. Smażyć tak długo aż mięso będzie przesmażone około 3 minuty. Marchewkę zetrzeć na tarce o dużych oczkach, por pokroić na drobne plasterki,czosnek przecisnąć prze praskę do wyciskania czosnku. Dodać potarte warzywa do przesmażonego indyka, wymieszać i smażyć kolejne 3 minuty. Dodać pomidory z puszki, oregano, przecier pomidorowy i sos chilli, zagotować i doprawić do smaku solą i pieprzem . Jeżeli jest zbyt gęste dodać trochę wody, gotować na małym ogniu przez 15 minut.
Zagęść sos 1 łyżką mączki ziemniaczanej rozmieszanej w małej ilości wody i powoli wlewać do gotującego się sosu. Ugotować makaron, na gorący makaron położyć potarty ser i polać sosem. To jest mniam 🙂
Ogrodnik
10 listopada, 2014 o 10:22
Apetycznie wygląda 🙂
kuchcik8
10 listopada, 2014 o 10:32
Dziękuję, było super, już zjedzone:) pozdrawiam
Gosia
6 sierpnia, 2018 o 13:41
Napewno puszka pomidorow wystarczy? Musialam dac dwie…
Maria Gorlik
6 sierpnia, 2018 o 13:52
Ja dodałam jedną, ale może wolisz bardziej pomidorowe i więcej sosu. Napewno nie zaszkodzi. Pozdrawiam
Lilla
29 marca, 2022 o 13:19
Ja zamiast pomidorów w puszcze używam passaty z bazylią i czosnkiem dodaje paprykę czerwona ostrą i słodką ,suszone pomidorki w płatkach,czosnek ,bazylię ,sól ,pieprz .
Maria Gorlik
29 marca, 2022 o 21:44
Brzmi pięknie. Pozdrawiam