Cielęcina bardzo delikatne, ale drogie mięsko i nie każdy lubi. Zrobiłam mielone steki, ponieważ wydawało mi się że będą smaczne. Mój mąż jest głównym testującym i był bardzo zadowolony.
Mięso zmielić w maszynce z tarczą z dużymi dziurkami. Cebulę z czosnkiem przesmażyć na maśle, aż cebula lekko zbrązowieje, dodać do mięsa. Dodać zioła prowansalskie, sól, pieprz, papryki,bułkę tartą, jajko. Wymieszać.
Formować podłużne klopsiki, smażyć na patelni z małą ilością oleju. Smażyć na dużym ogniu aż zbrązowieją, potem zmniejszamy ogień jak tylko idzie, podlewamy wody, przykryć.
Gotować około 15 minut, raz przewrócić steki.Sprawdzić czy są już przesmażone.
Na małej patelni z masłem smażymy jajko, nie obracamy. Smażyć na małym gazie, tak długo aż białko się zetnie a żółtko będzie płynne.
Podawać z puree ziemniaczanym i warzywami
Smacznego
Ten wpis nie posiada jeszcze żadnych komentrzy.