Bardzo dobra babka gotowana, polecam bardzo.
Szpinak rozmrozić, mocno wycisnąć wodę. Odciśnięty szpinak zmiksować blenderem, wlać trochę oleju do szpinaku. Łatwiej się miksuje. Jajka z cukrem, cukrem waniliowym i sokiem z cytryny ubić na puszystą masę. Do masy jajecznej powoli wlać szpinak, cały czas mieszając.
Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i stopniowo dodawać do masy na przemian z olejem. Dokładnie wymieszać.
Formę do babki gotowanej wysmarować masłem i obsypać kaszką manną. Wlać ciasto do formy i dokładnie zamknąć przykrywkę.
Do dużego garnka wlać wodę do 3/4 wysokości formy. Na dno położyć szmatkę bawełnianą i wstawić formę. Gotować 1 godzinę i 35 -40 minut od zagotowania się wody.
Zaraz po ugotowaniu odtworzyć formę i wyjąć babkę. Zostawić żeby odparowała i udekorować według uznania.
Smacznego.
Ten wpis nie posiada jeszcze żadnych komentrzy.