Mam ten przepis od znajomej Angielki. Bardzo często taką szynkę robi i zawsze uda się dostać kawałecek:) Szybko, prosto i pysznie.
Szynkę włożyć do dużego garnka, zalać wodą. Szynka musi być cała przykryta. Dodać cebulę pokrojoną na cztery części, listki laurowe, ziele angielskie. Doprawić solą i pieprzem do smaku. Zagotować wodę, zdjąć szumy i zmniejszyć gaz do minimum. Musi tylko leciutko „pyrkać” Gotować szynkę 1 godzinę na każdy kilogram mięsa. Następnie wyjąć z wody, zawinąć w folię aluminiową i wstawić do lodówki.
Idealna na chleb do kanapek lub na zimno z sosem tatarskim, czosnkowym itp.
Szynka super.
Kupna szynka zaparzana
24 lipca, 2016 o 21:39
To jest kupna a nie swoja szynka. dla mnie to nie jest zaden przepis na swoja szynke a pisze swojska albo domowa
kuchcik8
1 sierpnia, 2016 o 16:27
Tutaj w Anglii mogę kupić surową lekko podwędzaną szynkę.Może ona nawet nie jest wędzona tylko moczona w jakiś solankach, nie mam zielonego pojęcia. Nazywa się tu ją smoked ham czyli wędzona szynka. Ona niczym nie różni się wyglądem od zwykłej szynki. I nie jest to ani gotowana ani gotowa do jedzenia szynka. W ten sposób który mam tu opisany można zrobić z normalnej nie wędzonej szynki.
Poza tym dużo osób kupuje wędzoną gotową do jedzenia szynkę, lekko ją parzy. Po to, żeby uzyskać inny smak. Pozdrawiam i dziękuję za komentarz.