Użyłam gotowych tortilli  tacos, ale można użyć zwykłe tortille i  podpiec wieszając je na raszkach w mocno nagrzanym piekarniku. Następnie złożyć je na pół i nałożyć farsz.

tacos

Przygotowanie salsy – awokado przeciąć na pół, Wyjąć pestkę z awokado. Za pomocą łyżki wydrążyć miąższ i dokładnie ugnieść. Dodać wyciśnięte przez praskę dwa ząbki czosnku, wymieszać. Pomidory, ogórka pokroić w małą kostkę, dodać do awokado. Cebulki i szczypiorek posiekać dobro, natkę pietruszki i kolendrę posiekać. Oczyszczoną paprykę pokroić w kostkę. Wszystkie składniki wymieszać razem. Wlać sok z cytryny, oliwę z oliwek, doprawić solą i pieprzem. Trzeba sprawdzić smak i doprawić do smaku.

salsa

Przygotowanie mięsa – piersi kurze pokroić w 1,5 cm grubości długie paski. Wszystkie przyprawy wymieszać razem i dodać do mięsa. Doprawić solą i pieprzem. Dokładnie wymieszać. Na patelni rozgrzać olej i wrzucić mięso. Smażyć aż mięso się zarumieni. Następnie wlać odrobinę wody i gotować jeszcze chwilkę. Mięso musi być przesmażone.

Można usmażyć na grillu. 

takos z kurczakiem

Do każdej tortilli włożyć salsę, mięso i znowu salsę. Można polać kwaśną śmietaną lub jogurtem.

tacos z salsą

Smacznego.