Bardzo dobre ciasto, jadłam je u kuzynki. Delikatne, mokre ciasto kakaowe z kwaskowatym kremem śmietanowym. Przepyszne 😉

wuzetka

Masło lub palmę, cukier, połowę szklanki wody, kakao zagotować i przestudzić. Do przestudzonej masy dodać kartoflankę rozmieszaną w 1/4 szklanki mleka i stopniowo dodawać mąkę,jajka, nie przerywając mieszania.

Blaszkę o rozmiarach 21 x 36, wyłożyć papierem do pieczenia lub wysmarować tłuszczem i posypać bułką tartą. Następnie wylać ciasto na blaszkę.

W-zetka

Nagrzać piekarnik do 180 C i piec ciasto 40 minut. Po wyjęciu z piekarnika zostawić ciasto w blaszce do lekkiego przestudzenia, następnie wyjąć i całkowicie przestudzić. Zimne ciasto przeciąć w poprzek na połowę.

Krem – masło utrzeć na gładką, lśniącą masę. Dodać cukier, cukier waniliowy  i dalej ucierać, jak już jest gładkie powoli dodawać śmietanę.Na koniec dodać sok z cytryny do smaku, według upodobania. Krem posmarować na spodnią część ciasta i przykryć drugim.

Polewa – na garnuszku gotującą się wodą położyć miseczkę. pokruszyć czekoladę i wlać śmietanę. Zmniejszyć gaz i roztopić czekoladę, cały czas mieszać. Rozpuszczoną czekoladę wylać na górę ciasta.

Smacnego