Już jest najwyższy czas na przygotowanie zakwasu do barszczu czerwonego. Barszcz na naturalnym zakwasie to jest coś ??
Buraki dokładnie wyszorować i umyć. Pokroić na małe kawałki i włożyć do dużego słoika lub glinianego garnka. Ząbki czosnku obrać i drobno posiekać, wrzucić do buraków.
Zalać buraki letnią przegotowaną wodą. Na górę położyć kromkę razoego chleba, wsypać łyżeczkę soli na każdy dolany litr wody, wymieszać. Przykryć słoik gazą i zostawić w ciepłym miejscu na 6-7 dni. Następnie usunąć chlebek i zdjąć powstałą pianę. Dokładnie przecedzić zakwas buraczany przez wielokrotnie złożoną gazę. Uzyskamy czysty klarowny zakwas. Wlać zakwas do butelek i szczelnie zamknąć. Teraz już wstawić do lodówki. Tak przygotowany zakwas można przechowywać kilka miesięcy.
Taki zakwas dodajemy do ugotowanego barszczu, już nie gotujemy bo barszcz straci kolor.
Wesołych Świąt
Mariusz
17 grudnia, 2020 o 22:33
Witam. Dodawanie skórki chleba razowego jest karygodne. Zakwas jest wtedy narażony bardziej na pleśń. Bakterie kwasu mlekowego wytworzą się bez chleba. Ewentualnie proces można przyspieszyć dodając żurku.