Zapiekanka jest pyszna, polecam bardzo.  Dostałam ten przepis od znajomej która zawsze mnie zadziwia. Zawsze ma coś nowego i pysznego. Dziękuje Asia.

zapiekanka

Ziemniaki  ugotowane w skórkach obrać i pokroić w plasterki. Połowę ziemniaków rozłożyć na dnie żaroodpornego naczynia.  Obsypać solą i pieprzem.

Boczek pokroić na cienkie plasterki i obsmażyć na suchej patelni. Boczek musi być chrupiący. Można pociąć na mniejsze kawałki. Podpieczony suchy boczek rozłożyć na ziemniakach. Szczypiorek, natkę pietruszki posiekać drobno i rozsypać na ziemniakach. Następnie rozłożyć pozostałe ziemniaki. Zalać wszystko śmietaną. Wstawić do lodówki na godzinę.

Nagrzać piekarnik do 180 C i zapiekać aż ziemniaki się przypieką i nabiorą brązowego koloru.

Polecam, zapiekanka pyszna.