Zapiekanka jest pyszna, polecam bardzo. Dostałam ten przepis od znajomej która zawsze mnie zadziwia. Zawsze ma coś nowego i pysznego. Dziękuje Asia.
Ziemniaki ugotowane w skórkach obrać i pokroić w plasterki. Połowę ziemniaków rozłożyć na dnie żaroodpornego naczynia. Obsypać solą i pieprzem.
Boczek pokroić na cienkie plasterki i obsmażyć na suchej patelni. Boczek musi być chrupiący. Można pociąć na mniejsze kawałki. Podpieczony suchy boczek rozłożyć na ziemniakach. Szczypiorek, natkę pietruszki posiekać drobno i rozsypać na ziemniakach. Następnie rozłożyć pozostałe ziemniaki. Zalać wszystko śmietaną. Wstawić do lodówki na godzinę.
Nagrzać piekarnik do 180 C i zapiekać aż ziemniaki się przypieką i nabiorą brązowego koloru.
Polecam, zapiekanka pyszna.
ClaudiaMorningstar
29 maja, 2022 o 08:46
Wieki nie jadłam takiej zapiekanki.
Maria Gorlik
29 maja, 2022 o 10:10
Polecam i pozdrawiam