Polski sposób na żeberka z naszą kochaną kapustą kiszoną. Polecam
Żeberka pokroić na mniejsze kawałki, przyprawić solą, pieprzem i papryką.
Na dobrze rozgrzanej patelni smażyć żeberka z dwóch stron na brązowy kolor. Pod koniec wrzucić cebulę,pokrojone w plasterki pieczarki, posypać majerankiem. Smażyć aż cebula straci kolor surowizny.
Zdjąć z patelni i poukładać do dużego żaroodpornego naczynia. Na tej samej patelni , lekko obsmażyć kapustę kiszoną dodać listki laurowe i ziele angielskie, grzybki suszone. Tak przygotowaną kapustę położyć na żeberka , wlać pół szklanki wody i zamknąć naczynie .
Do nagrzanego piekarnika do 220 stopni , włożyć naczynie i piecz około 1 godziny. Żeberka muszą być miękkie.
Bardzo dobrze smakują z gnocchi oraz ziemniakami. Polecam.
o_oo
23 marca, 2014 o 10:30
Robiliśmy z mężem już dwukrotnie. Pyszne!
kuchcik8
23 marca, 2014 o 10:39
Bardzo się cieszę, ja też je uwielbiam. Pozdrawiam, dziękuję za komentarz
mazia
24 stycznia, 2015 o 17:34
Wlasnie wlozylam do piekarnika, za godzinke bedziemy probowac;)
kuchcik8
24 stycznia, 2015 o 19:07
Napisz proszę jak smakowało. Pozdrawiam
Ania
26 maja, 2015 o 09:28
Ostatnio stluklo mi się naczynie żaroodporne, czy zamiast tego mogę użyć blachy do ciasta i przykryć folia (sreberkiem )?;)
kuchcik8
26 maja, 2015 o 09:54
Witam, blacha to nie jest najlepszy pomysł , ponieważ z tego co wiem kapusta wydziela kwasy i z blachą to nie jest zbyt zdrowo . Jak jest teflonowa to spróbuj, ale zachęcam do kupienia formy żaroodpornej, napewno Ci sie przyda. Pozdrawiam serdecznie.
Anonim
22 października, 2016 o 17:08
robiłam dziś na obiad,są pyszne całej rodzinie smakowały,będę do nich często wracać,polecam wszystkim.Maria
kuchcik8
22 października, 2016 o 19:31
Dziękuje za komentarz, jutro wstawie golonki pieczone w kapuście i grzybach. Też pycha, były dzisiaj na obiad. Pozdrawiam