Dla mnie każde pierogi są pyszne, po prostu jestem sobie pierogowa osóbka 🙂
Na rozgrzaną patelnię wlać olej, dodać mielone mięso( może być wołowe albo wieprzowe, wg uznania), cebulę ,smażyć przez 3 minuty, mieszając.
Dodać zmiażdżony czosnek, sos chilli, przecier pomidorowy,szklankę bulionu, pokrojone pomidory. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Smażyć aż cebula zmięknie i mięso będzie przesmażone.
Na koniec dodać 1 łyżkę zmiażdżonych ziemniaków i poszatkowaną pietruszkę. Smażyć aż nadmiar płynu wyparuje. Odstawić na bok do ostudzenia.
Pierogi ziemniaczane:
Ziemniaki ugotować w osolonej wodzie, odcedzić. Zmiażdżyć ziemniaki, lekko przestudzić. dodać oliwę i żółtka i mąkę. Wymieszać ręką w razie konieczności doprawić solą i pieprzem.
Musi powstać gładka masa ziemniaczana. Uformować kulki, zmiażdżyć i na środku położyć masę z mięsa.
Złożyć na pół i skleić. Położyć na desce drewnianej posypanej mąką.
Na patelni roztopić masło i smażyć pierożki ziemniaczane.
Smażyć 7-8 minut , pierożki muszą być ładnie zarumienione. Smażyć z dwóch stron.
Podajemy z sałatą zieloną. Smacznego.
tu-tusia
16 grudnia, 2013 o 12:03
Ciekawy pomysł 🙂