Miałam łososia w lodówce, nie miałam na niego ochoty.  Postanowiłam wypróbować jak będzie smakowała zupa z wędzonej ryby. Byłam bardzo zadowolona, delikatna i pyszna. Idealna dla maluchów i dorosłych.

zupa rybna

Cebulę obrać i posiekać drobno, marchewkę, seler i korzeń pietruszki pokroić drobno. Łodyżki natki pietruszki posiekać drobno. Na patelni rozgrzać masło i obsmażyć cebulkę z warzywami. Jak cebulka straci kolor straci kolor surowizny to wlać odrobinę  wody i wymieszać. Wszystko wlać do garnuszka. Dolać pozostałą wodę, doprawić solą i pieprzem. Gotować do miękkości warzyw.

Rybę obrać ze skóry, ewentualnie jak mają oście to je usunąć i mięsko rozdrobnić. Dodać rybę do zupy, wsypać gałkę muszkatołową, chili i gotować kolejne 5 minut. Wlać śmietanę, dodać posiekaną pietruszkę i koperek.

Wykonanie klusek – do garnuszka wbić jajko, dodać mąkę, szczyptę soli i wlać odrobinę wody. Za pomocą widelca wymieszać składniki na gładkie ciasto. Wody trzeba dodać tyle żeby ciasto uzyskało konsystencję gęstszą jak na naleśniki.

Odlać samą zupę do innego garnuszka i zagotować. Następnie powoli za pomocą widelca wlewać ciasto na kluseczki. Ponownie zagotować i wlać wszystko do garnka z rybą.