Bardzo dobry delikatny jabłecznik, dostałam kiedyś ten przepis od koleżanki z pracy. Przyniosła go na swoje urodziny i wszystkim bardzo smakował. Godzinka i placek gotowy, bardzo łatwy, bez trudu każdy go zrobi.
Masło utrzeć z cukrem , na puch. dodać po jednym żółtku, ciągle mieszając. Mąkę przesiewamy przez sitko, mieszamy z proszkiem do pieczenia.
Powoli dodać do masy i wymieszać. Ciasto jest gęste.
Ubić białka i dodać sztywną pianę do ciasta , delikatnie wymieszać. Ciasto podzielić na pół, jedną część ciasta wyłożyć na dno formy do pieczenia, wyłożonej papierem lub wysmarowanej tłuszczem.
Teraz czas na jabłka, jabłka oskrobane i potarte na tarce o dużych oczkach. Jeżeli jabłka są bardzo kwaśne można dodać cukier puder ( 2 łyżki)
Jabłka wyłożyć na pierwszą masę ciasta.
Na jabłka rozłożyć pozostałe ciasto. Ciasto włożyć do nagrzanego piekarnika do 190C , i piec 40-45 minut. Ciasto musi się lekko zarumienić u góry.
Kilka łyżek cukru pudru rozmieszać z małą ilością wody i polać nim ciasto u góry.
Super smakuje z kleksem ubitej śmietany, ale nie jest to konieczne.
Smacznego
Madzia
11 grudnia, 2016 o 12:14
Zrobiłam wczoraj i muszę powiedzieć, że martwiłam się, że nie wyjdzie. Po dodaniu białka ciasto było b.rzadkie , do tego mokre jabłka…ale miło mnie zaskoczyło. Upiekło się pięknie! i Jest pyszne i szybkie! P O L E C A M !
kuchcik8
11 grudnia, 2016 o 12:56
Dziękuję, miło mi to słyszeć.
marek
12 kwietnia, 2017 o 17:10
mam pytanie co to za przyprawa p/p
Maria Gorlik
12 kwietnia, 2017 o 18:48
Przepraszam to mój skrót proszek do pieczenia. Zaraz poprawiam. Pozdrawiam i życzę Miłych Świat