Zawsze jak zrobię sobie takie danie to następnego dnia zabieram do pracy. Wystarczy tylko włożyć do mikrofali i podgrzać. Bardzo mi to smakowało.
Imbir obrać i pokroić na bardzo drobną kosteczkę. Następnie posiekać jeszcze nożem. Czosnek obrać i posiekać drobno. Mięso z piersi kurzych umyć, wysuszyć i pokroić w paski o grubości 2 cm. Mięso doprawić solą i zalć jogurtem. Zostawić na kilka godzin lub na całą noc w lodówce.
Na patelni rozgrzać olej kokosowy, wrzucić na pateknię kurkumę, kolendrę,chili, korę cynamonu,przecier pomidorowy, czosnek, imbir i drobno pokrojoną cebulkę. Smażyć na małym ogniu aż cebulka straci kolor surowizny. Cały czas trzeba mieszać, żeby przyprawy się nie przypaliły. Dodać kurczaka razem z jogurtem i dokładnie wymieszać.
Wlać wodę i gotować na małym ogniu 10 minut. Paprykę umyć wyciąć gniazda nasienne i pokroić w paseczki. Dodać paprykę razem z innymi warzywami na patelnię. Wody można dodać trochę więcej. Doprawić do smaku solą.
Warzywa umyć i pokroić na mniejsze kawałki. Dodać warzywa na patelnię i gotować jeszcze 5-7 minut.
Na koniec wlać śmietanę i wymieszać. Obsypać posikaną świeżą kolendrą. Śmietana nie jest konieczna.
Podawać z ugotowanym makaronem ryżowym.
Smacznego
Ten wpis nie posiada jeszcze żadnych komentrzy.