Zapiekanka pyszna, syta y pełna smaków. Znalazłam ten przepis w starej książce kucharskiej. Miałam pewne obawy co do składników, ale zrobiłam. Wyszło pycha. Polecam bez obaw.

zapiekanka

Ziemniaki obrać, opłukać. Pokroić w cienkie plastry. Gotować w osolonej wodzie od zagotowania 5 minut. Odcedzić i połowę ziemniaków rozłożyć na dnie żaroodpornego naczynia. Naczynie wysmarować delikatnie masłem.

Cebulę obrać i pokroić na talarki. Na patelni rozgrzać olej, wrzucić 1 cebulkę i chwilkę ją smażyć aż straci kolor surowizny. Następnie dodać pokrojoną kapustę kiszoną. Delikatnie podlać wodą i gotować 15 minut. Dodać kminek, pieprz i chili.

Jeśli nie lubicie kminku to można go ominąć.

Drugą cebulkę wraz z mięsem mielonym podsmażyć na patelni. Doprawić solą i pieprzem do smaku. Smażyć też tylko do momentu aż mięso straci kolor surowizny.

Na warstwę ziemniaków nałożyć kapustę, następnie mięso mielone i ostatnia warstwa ziemniaków.

Śmietanę wymieszać z jajkami, delikatnie osolić i wylać na zapiekankę. U góry rozłożyć cienkie plastry boczku.

Piekarnik nagrzać do 200C i piec 20 minut pod przykryciem. Następnie zdjąć przykrywkę i piec jeszcze 10 minut w 220 C

Smacznego.