Dostałam przepis na te ziemniaki i z taką dziwną nazwą od Nic.I nikt nie wie dlaczego taka nazwa 🙂 Ziemniaki są rewelacyjne.
Masło roztopić na gorącej patelni, wlać do miseczki. Ziemniaki oskrobać, pociąć w cienkie talarki. Naczynie w którym będą zapiekane ziemniaki wysmarować lekko masłem. Położyć pierwszą warstwę ziemniaków, posmarować masłem , posolić , posypać tymiankiem. Następna warstwa ziemniaków, posmarować masłem i posypać ziołami, doprawić solą.
Nagrzać piekarnik do 200C , przykryć naczynie folią aluminiową i piec 50 minut. Odkryć ziemniaki zwiększyć temperaturę do 240 i smażyć aż staną się mocno podpieczone i chrupiące.
Podawać z mięsem, jajkiem jak kto lubi.
Pyszne, polecam.
Anna
23 września, 2017 o 21:51
Ziemniaki te nazwano na cześć słynnej francuskiej prostytutki. Danie to wymyślił jej osobisty kucharz. Było podawane w jej garsonierze dla gości.
Maria Gorlik
23 września, 2017 o 23:26
Dziękuje za cenne informacje. Fajnie jest wiedzieć dlaczego taka nazwa. Muszę sobie poczytać. Pozdrawiam serdecznie.