Nareszcie zrobiłam to ciasto, zabierałam się za nie wiele razy 🙂 Ciasto przepyszne, kaloryczne, ale czasami można. Polecam
Blaszka – wymiary 25-35
Piec w piekarniku nagrzanym do 180 C przez 20 minut. Do suchego patyczka. Ostudzić ciasto. Zostawić w blaszce.
Przygotowanie masy – Wszystkie składniki muszą mieć temperaturę pokojową. Masło utrzeć na puszystą masę. Najlepiej z końcówką do ubijania białek. Masa będzie bardziej puszysta. Dodać kawę i po łyżce masy kajmakowej. Dokładnie wymieszać, masa musi być gładka i puszysta. Na koniec podczas ucierania dolewać ajerkoniak. Do masy dodać beziki i delikatnie wymieszać. Wylać masę na zimny biszkopt.
Przykryć blaszkę szczelnie folią aluminiową i zostawić na dwie – trzy godziny.
Przygotowanie śmietany – Żelatynę zalać odrobiną zimnej wody, tyle żeby napęczniała. Następnie zalać wrzątkiem, tylko tyle do rozmieszania. Śmietanę ubić na sztywno, pod koniec dodać cukier. Wlać letnią żelatynę i wymieszać. Natychmiast wlać na masę kajmakową. Przykryć i znowu do lodówki.
Można posypać górę ciasta potartą czekoladą, ale niekoniecznie.
Ciasto przetrzymywać w lodówce. Wyjąć trochę szybciej przed podaniem, wtedy smakuje lepiej. Masa jest bardziej miękka.
Smacznego, pyszne ciasto.
Ten wpis nie posiada jeszcze żadnych komentrzy.