To ciasto należy do prostych ciast, ale jest pyszne i nie suche. Polecam.

ucierane ciasto

Wykonanie ciasta w thermomix na dole,

Przygotowanie ciasta – masło z cukrem utrzeć na gładką masę. Jak już masło się połączy z cukrem co jakiś czas wmieszać żółtka.  Dodać mąkę, śmietanę, proszek do pieczenia. Dokładnie wymieszać.

Białka ubić na sztywną pianę i dodać do ciasta. Wymieszać już łyżką.

Śliwki umyć, wyjąć pestki. Podzielić na cztery części.

ciasto

Blaszkę o wymiarach 30 x 20 cm wyłożyć papierem do pieczenia i wylać do blaszki. Na górze rozłożyć śliwki i posypać grubo zmielonym cukrem.

Pieczenie – nagrzać piekarnik do 190 C i piec 45-50 minut. Możecie użyć trochę większej blaszki, wtedy ciasto będzie trochę niższe. Piec wtedy trochę krócej.

ciasto na blaszkę

Wyjąć ciasto z piekarnika i lekko przestudzić, następnie wyjąć z blaszki i ostudzić.  Można polać dodatkowo ciasto lukrem.

Lukier – cukier puder rozmieszać w małej ilości zimnej wody.

Thermomix

  • nałożyć motyle, dodać białka ubić 3 minuty, obroty 3
  • wyjąć białka do miseczki, wyjąć motylek
  • do naczynia miksującego włożyć masło i cukier, wymieszać obroty 5, czas 30 sek. Za pomocą kołpystki zdjąć ciasto z boków naczynia
  • dodać żółtka, mąkę, proszek do pieczenia, śmietanę, naczynie zamknięte, interwał, czas 30 sekund
  •  dodać ubite białka i wymieszać kopystką
  • reszta jak wyżej