Przepyszne placuszki, najlepsze jabłuszka to szara reneta. Jest to stara odmiana ale najlepsza do szarlotek itp. Wyszło 12 placuszków.
Wykonanie ciasta – drożdże pokruszyć, wsypać cukier, dodać łyżkę mąkę, wlać połowę letniego mleka. Rozmieszać i odstawić na 10 minut. Drożdże muszą tylko zacząć pracować. Teraz już dodać wszystkie pozostałe składniki oprócz jabłek. Dokładnie wymieszać na gładką masę. Przykryć folią spożywczą i odstawić do wyrośnięcia. Około 15 minut.
Jabłka obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Dodać jabłka do wyrośniętej masy drożdżowej i delikatnie wymieszać.
Smażenie – patelnię mocno rozgrzać wlać olej i po chwili nałożyć ciasto formując placuszki. Użyjcie do tego dużej łyżki. Smażyć na średnim ogniu na złoty kolor z dwóch stron. Chwileczkę przetrzymać na ogniu, ponieważ placuszki są grube. Muszą być przesmażone.
Serwowanie – podawać z kleksikiem słodkiej lub kwaśnej śmietany. Posypane cukrem pudrem i polane sosem klonowym. Oczywiście może podać według Waszego uznania i smaku.
Polecam są pyszne.
Wykonanie w thermomix
- do naczynia miksującego pokruszyć drożdże, dodać cukier, 1 łyżkę mąki, wlać połowę letniego mleka, czas 2 minuty, obroty 1, temperatura 37 C
- zostawić tak na 10 minut
- dodać pozostałe składniki, oprócz jabłek, naczynie zamknięte, czas 1,5 minuty, interwał
- dodać jabłka i wymieszać kopystką
- smażenie jak wyżej
Ten wpis nie posiada jeszcze żadnych komentrzy.