Panna cotta pyszny deser, nieskomplikowany. Dzisiaj to jest czekoladowa panna cotta.
Wlać do garnuszka śmietanę, mleko, cukier, esencję waniliową, podgrzewać( ale nie wolno doprowadzić do wrzenia) podgrzewać przez 10 minut.
Thermomix – wszystko dodać do naczynia miksującego, prędkość 2, czas 10 minut, 90C
Następnie, pokruszyć czekoladę i wrzucić do garnuszka, mieszać i podgrzewać aż czekolada się roztopi
Thermomix – obroty 2, czas 1 minuta, temp 90C
W kubku zalewać żelatynę małą ilością zimnej wody i zostawić na chwilkę aż napęcznieje. Potem zalewać żelatynę gorącą masą czekoladową, mieszamy.
Thermomix – przygotowanie żelatyny w ten sam sposób, potem czas 30 sek, obroty 3.
Wlać masę kakaową do miseczek lub filiżanek , lekko natłuszczonych.
Przykryć i wstawić do lodówki, aż masa całkowicie zgęstnieje.
Jak już są całkowicie gęste, wstawić filiżanki w gorącą wodę na kilka sekund i odwracając filiżanki i wyrzucić deser na talerzyk.
Śmietanę wymieszać z cukrem i cukrem waniliowym, polać nim deser.
Super smakuje z owocami, możesz dodać wg uznania. Ja miałam jagody ze słoiczka, pycha
Smacznego
Ten wpis nie posiada jeszcze żadnych komentrzy.