Panna cotta pyszny deser, nieskomplikowany. Dzisiaj to jest czekoladowa panna cotta.

czekoladowa panna cotta

Wlać do garnuszka śmietanę, mleko, cukier, esencję waniliową, podgrzewać( ale nie wolno doprowadzić do wrzenia) podgrzewać przez 10 minut.

Thermomix – wszystko dodać do naczynia miksującego, prędkość 2, czas 10 minut, 90C

Następnie, pokruszyć czekoladę i wrzucić do garnuszka, mieszać i podgrzewać aż czekolada się roztopi

Thermomix – obroty 2, czas 1 minuta, temp 90C

W kubku zalewać żelatynę małą ilością zimnej wody i zostawić na chwilkę aż napęcznieje. Potem zalewać żelatynę gorącą masą czekoladową, mieszamy.

Thermomix – przygotowanie żelatyny w ten  sam sposób, potem  czas 30 sek, obroty 3.

Wlać masę kakaową do miseczek lub filiżanek , lekko natłuszczonych.

deser czekoladowy

Przykryć i wstawić do lodówki, aż masa całkowicie zgęstnieje.

Jak już są całkowicie gęste, wstawić filiżanki w gorącą wodę na kilka sekund i odwracając  filiżanki i wyrzucić deser na talerzyk.

walentynkowy deser

Śmietanę wymieszać z cukrem i cukrem waniliowym, polać nim deser.

deser czekoladowy

Super smakuje z owocami, możesz dodać wg uznania. Ja miałam jagody ze słoiczka, pycha

kakaowy deser na zimno

Smacznego