To jest mój debiut nigdy nie robiłam pasztetu, pamiętam ten smak z dzieciństwa. Zawsze w wakacje moja ukochana ciocia Jadzia brała mnie na wakacje, mama musiała pracować i nie miała co z nami zrobić 🙂
Widziałam jak robili własne wyroby, ale robić samemu to już wyzwanie. Lubię wiedzieć co jem a te kupne zawierają za dużo dziwactw w środku, nigdy nie wiem co jem.
Mięso, boczek kroimy na mniejsze kawałki, wkładamy do dużego garnka, zalewamy wodą tak żeby mięso było tylko przykryte. doprawiamy do smaku solą (delikatnie) Dodać listki laurowe i ziarenka ziela angielskiego, gotować na małym ogniu przez 1, 30 minut. Wątrobę natnij ostrym nożem u góry, żeby lepiej sie zaparzyła.
Ugotowane mięso wyciągnij z garnka, wrzuć do wywaru wątrobę, już nie gotuj tylko ją zaparz, musi stracić swój kolor surowizny, wtedy wyciągnij i pokrój na mniejsze kawałki i dodaj do mięsa. Wszystko razem przekręć przez maszynkę, odstaw do przestudzenia. Dodaj majeranek, sól i pieprz, podczas solenia posmakuj masę, zawsze smak musi być wyrazisty bo mięso potem wchłonie smak i po gotowaniu będzie mniej wyczuwalne. Wczoraj dzwoniłam do mojego kuzyna Marka on mi to wszystko tłumaczył bardzo cierpliwie, oni od dziecka sami robią, więc wie najlepiej. Jak mięso przestygnie zmiel drugi raz, ja użyłam thermomix zmieliłam na gładką masę, teraz dolej wywaru, wymieszaj. Teraz znowu musicie sami trochę ocenić, ponieważ każde mięso jest mniej lub bardziej tłuste, ja miałam dość chude, żeby pasztet był mazisty musiałam dodać szklankę wywaru od gotowania. Masa nie może być zbita. Jak przejedziecie palcem przez ciasto musi się lekko rozchodzić i być śliskie i maziste.Powinno być dosyć płynne. Mam nadzieję że objaśniłam dość wyraziście, ale jeżeli macie jakieś wątpliwości to zawsze Wam pomogę.
Sprawdzamy smak, smak majeranku musi być mocno wyczuwalny, super jeżeli macie suszony majeranek z ogrodu, smak takiego jest nieporównywalny od kupnego, Ja użyłam kupnego bo niestety nie mam własnego. Wkładamy do słoików ugniatamy, zakręcamy.
Gotujemy słoiki w dużym garnku, na dno położyć flanelową szmatkę i postawić słoiki, wlać wody do 3/4 wysokości słoików, zagotować, potem zmniejszyć temperaturę gotowania i kontynuować gotowanie przez 1, 5 godziny. Zostawić tak na drugi dzień i gotować znowu godzinę i 15 minut.
Dla mnie jest pyszna, polecam
Dziękuje Ci Marek za pomoc, pozdrawiam 🙂
Kasia
16 grudnia, 2014 o 10:22
Właśnie zabieram się za zrobienie tego pasztetu 🙂 Mam pytanie, ile słoiczków wychodzi z podanych przez Ciebie ilości składników?
kuchcik8
16 grudnia, 2014 o 11:13
Witam, ja wkładałam w takie małe mniejsze jak od dżemu, poniważ jestem teraz tylko z mężem, pamiętaj żby masa była dosyć mazista, mięso nawet po czasie wchłania ten rosołek. Właśnie mam go w pracy na kanapce z bułeczką. Ja tera dokładnie nie pamiętam ile to było ale chyba 8-10 małych słoików. Pozdrawiam serdecznie. Jak jakieś pytania to pisz ja mam tu w pracy mojego iPada to w razie potrzeby służę radą.
Elwira
7 września, 2022 o 23:09
Super wytłumaczone pozdrawiam właśnie robię miałam piec a tu takie coś i super zrobię pół na pół . Pozdrawiam
Elwira
7 września, 2022 o 23:38
A jajek nie dajemy ?
Maria Gorlik
8 września, 2022 o 21:14
Proszę zrobić tak jak jest w przepisie, a wyjdzie pycha. Pozdrawiam
Wiesia
25 listopada, 2022 o 14:49
Ja do pasztetu używam mięsa po 1 kg karkówki i łopatki , podgardla 60-70dkg i 60 dkg wątróbki,oraz marchewka 2 średnie,pietruszka 2 średnie, 1/4 niedużego selera i 1 cebula,oraz przyprawy,sól, pieprz,majeranek,gałka muszkatalowa i trochę mielonego jałowca. Mięso kroje w dużą kostkę i przesmażam z liśćmi laurowymi i zielem ang po 4-5 szt i 1 cebulą ,zależy jak kto lubi te zioła,dusząc nie gotując na małym ogniu, aby puściło swoje soki ,które będą później potrzebne do wyrobu pasztetu,trzeba mieszać to mięso nie ugotować ,jak mięso się zamknie,wystawić do ostygnięcia ,wątróbkę sparzyć ok 10 min,ostudzić, warzywa ugotować ala dente,Mięso,wątróbkę ,cebulę i warzywa przepuścić przez maszynkę, wszystko do miski dodać przyprawy w/g swojego smaku ,wywar z smażonego mięsa stopniowoi wyrabiać masę z 15 min,aby nie była za luźna masa,odstawić na dobę do lodówki, na drugi dzień przemieszać masę posmakować, dodać czego za mało, można dodać z 2 jajka,ale nie koniecznie i piec w keksowkach w temp.80 stopni około 40 min,lub włożyć do słoików i zapasteryzowac
Maria Gorlik
25 listopada, 2022 o 14:59
Brzmi fajnie, pozdrawiam
Mariusz
24 lipca, 2015 o 08:58
Witam…Ja pokombinuje-mam boczeksurowy słonine ale jest na niej dużo mięsa przerośnięta dodaje dwa serduszka i dwa ozorki świńskie…
Zobaczę co z tego wyjdzie…
Troche zostawie na kaszanke ugotuje kaszę i pomieszam…W nienczech nie ma białej kaszanki a wogóle Mi nie smakują niemieckie wyroby..
Napiszę późniiej co Mi wyszło..
Pozdrawiiam….
kuchcik8
24 lipca, 2015 o 10:20
Brzmi super, koniecznie mi napisz proszę. Zrobię póniej według Twojego przepisu. Dziękuje i czekam. Pozdrawiam
tola
19 listopada, 2015 o 07:50
Witam ja dzisiaj zaczynam taki pasztecik przepis popadł mi do gustu ,a smak opiszę jak wyjdzie ,dzięki za przepis 🙂
kuchcik8
19 listopada, 2015 o 09:35
Mam nadzieję że będzie smakował. Pozdrawiam
ely
4 grudnia, 2016 o 02:03
Pasztet bomba dodaj wiecej rosolku jak sie zetnie lepiej sie smaruje. Miodzio?????
kuchcik8
4 grudnia, 2016 o 11:04
Cieszę się. Dziękuje za komentarz.
Basiek
19 stycznia, 2017 o 20:06
Zrobiłam dzisiaj …zobaczymy co wyjdzie i jaki będzie smak
Maria Gorlik
19 stycznia, 2017 o 22:39
Mam nadzieję że się udał. Czekam na opinię. Pozdrawiam
Kasiuniaap
7 marca, 2017 o 14:00
Witam serdecznie,
Bardzo fajny przepis. Uwielbiam pasztet, ale nigdy nie wiem jak go przechować na później, więc taka forma w słoiku bardzo by mi odpowiadała. Proszę jeszcze o informację na temat przechowywania takiego zapasteryzowanego pasztetu. Czy trzeba go trzymać w lodówce i jaki jest termin przydatności do spożycia? 🙂
Maria Gorlik
7 marca, 2017 o 15:01
Witam, nie trzeba trzymać w lodowce. Ja mam taką małą spiżarkę i tam sobie siedział? Jak jest dobrze zamknięty to spokojne pół roku może być . Ja nawet muałsm dłużej bo raz o nim zapomniałam. Pozdrawiam
Brrnard
12 marca, 2017 o 12:21
Przepis super sam robię wędliny domowym sposobem
Maria Gorlik
12 marca, 2017 o 22:24
Zawsze super jest zrobiç coś samemu, a domowe wędliny to już sztuka? Może podzielisz się ciekawym przepisem ?. Byłoby ciekawie zrobić coś polecanego. Pozdrawiam
stanisław
12 marca, 2017 o 12:24
przepis ciekawy zrobie i wtedy ocenie
Maria Gorlik
12 marca, 2017 o 22:25
Czekam na opinię. Tylko proszę pamiętać że masa nie może być sucha. Pozdrawiam
Grazyna
6 kwietnia, 2017 o 12:22
Super proste i pyszne
Meżowi bardzo smakował
Dzisiaj robie ponownie i na3 m-c mam zapas bezpiecznej pysznej wedliny bez konserwantów
Po ozdobieniu słoiczka drobny upominek dla bliskich i znajomych
Polecam
Grażka
6 kwietnia, 2017 o 12:28
Polecam prosty i pyszny
Mężowi bardzo smakował
Zapas zdrowej i pysznej wędliny na 2 m-ce
Po ozdobieniu słoiczka serweta i wstązka drobny prezent dla bliskich i znajomych
Maria Gorlik
6 kwietnia, 2017 o 13:43
Taki komentarz to dla mnie jak dla misia miodek ? Cieszę się bardzo. Pozdrawiam serdecznie.
Ania
6 kwietnia, 2017 o 13:21
Witam. Czy mogę dodać do pasztetu żurawinę lub suszone pomidory? Pozdrawiam ciepło
Maria Gorlik
6 kwietnia, 2017 o 13:42
Można, każdy lubi inne smaki. Ale ja osobiście nie lubię pasztetu z owocami.Tu w Anglii jest dużo takich różnych pasztetów, ale do mnie to nie przemawia ? Pozdrawiam serdecznie.
Ula
5 lipca, 2017 o 22:15
Pasztet prosty w wykonaniu, przed zawekowaniem bardzo smaczny. Zobaczymy co będzie po otwarciu słoiczków 😉
Maria Gorlik
6 lipca, 2017 o 22:27
Mam nadzieję że i po będzie smakował. Pozdrawiam serdecznie
Kasiulek
29 września, 2017 o 20:17
Czy można pominąć wątrobę?
Maria Gorlik
29 września, 2017 o 20:37
Nie, wątróbka to bardzo ważny składnik. Pozdrawiam
ania
1 października, 2017 o 21:31
Obłędny smak! Jestem taka dumna z siebie że udało mi się zrobić ten pasztet 🙂 wielkie dzięki za przepis
Maria Gorlik
1 października, 2017 o 22:04
Cudownie, bardzo się cieszę. Pozdrawiam i gratuluję, nie jest to proste. 🙂
Gosia
3 października, 2017 o 22:04
Mam pytanko, czy może być wątróbka drobiowa? raczej nie uda mi się zdobyć wieprzowej :/
Maria Gorlik
3 października, 2017 o 22:23
Ja użyłam wieprzową, ale myślę że będzie dobrze z wątróbką drobiową. Pozdrawiam.
Gosia
3 października, 2017 o 22:27
Dziękuję za błyskawiczną odpowiedź 🙂 również pozdrawiam!
Gosia
11 października, 2017 o 10:19
Pasztet wyszedł rewelacyjny! Użyłam wątróbki drobiowej. Pycha! Dodaje do ulubionych przepisów! Bez problemu rozsmarowuje się. Polecam wszystkim ten przepis!
Maria Gorlik
11 października, 2017 o 11:29
Cieszę się bardzo, miło mi jak wiem że to co robię ktoś docenia i lubi 🙂 Mam ochotę zaraz na próbowanie więcej ukrytych przepisów 🙂 pozdrawiam serdecznie.
Wojtek
12 października, 2017 o 00:04
Witam. Właśnie zrobiłem pasztet tzn nie ja tylko moja 10-letnia córcia. Przepis bomba!!!! To mój pierwszy pasztet w życiu. Polecam wszystkim. Dziekuje za przepis. Pozdrawiam
Maria Gorlik
12 października, 2017 o 08:09
Cudnie, cieszę się ogromnie. Pozdrawiam serdecznie również córeczkę.
Aneta
4 listopada, 2017 o 15:58
Ja dzis będę dzialac. Bo lubie pasztecik ale do kupnego malo chętnie podchodze. Wędline 3 razy w roku sama wedze
Maria Gorlik
4 listopada, 2017 o 16:00
Ja też mam zamiar zacząć bawić się wędzeniem. Domowe wyroby są nieporównywalne do kupnych, zawsze wiemy co jemy i możemy zrobić sobie według swojego gustu. Pozdrawiam serdecznie.
Yvonne
18 lipca, 2018 o 14:59
Super pasztet, mogłabym zjeść bez pasteryzowania, ale trochę mi tego wyszło. Mam nadzieję, że po pasteryzacji nie straci na smaku, pozdrawiam.
Maria Gorlik
18 lipca, 2018 o 23:49
Cieszę się bardzo. Pozdrawiam serdecznie i życzę smacznego
Dana
8 listopada, 2018 o 14:30
Rewelacja rewelacja szukałam przepisu na pasztet domowy i mam
Smaczny szybki
Ma Pani złote ręce do gotowania będę próbowała innych Pani przepisów
Pozdrawiam serdecznie i duże ukłony?
Maria Gorlik
8 listopada, 2018 o 15:18
Bardzo dziękuje za tak cudny komentarz. Pozdrawiam serdecznie i życzę smacznego
Danuta
2 marca, 2019 o 17:58
Pasztet pyszny właśnie będę robiła trzeci raz
Polecam bardzo
A Pani dziękuję za przepis 🤗
Wspaniały
Maria Gorlik
4 marca, 2019 o 13:53
Miło mi bardzo, zawsze cieszę się jak komuś smakują dania z moich przepisów. Pozdrawiam serdecznie
Alina
30 czerwca, 2019 o 17:48
Właśnie szukałam przepisu na pasztet,by zrobić dla syna na wyjazd. Bardzo spodobał mi się przepis, zawsze piekłam z królika,ale teraz chętnie spróbuję zrobić wieprzowy w słoikach. Pozdrawiam.
Maria Gorlik
30 czerwca, 2019 o 20:28
Mam nadzieję że będzie smakował. Pozdrawiam serdecznie
Ja...
22 października, 2019 o 15:46
Moim zdaniem powinien być gotowany przez 3 dni, żeby zabić wszystkie bakterie, zwłaszcza jeśli ma być przetrzymywany bez lodówki, (drugi dzień krócej a trzeci jeszcze krócej)
Maria Gorlik
22 października, 2019 o 17:44
Można i tak, ale ja robiłam jak w opisie. Pozdrawiam
Jarek
27 października, 2019 o 09:04
Bardzo dobry pasztet polecam wszystkim ,teraz czas na mięso ze słoika
Maria Gorlik
28 października, 2019 o 20:36
Cieszę się. Pozdrawiam serdecznie.
Krystyna
20 listopada, 2019 o 16:18
Mam pytanko czy zmielić razem z listkiem i zielem ?
Maria Gorlik
21 listopada, 2019 o 11:37
Listki i ziarenka nie mielić, wyrzucić. One oddały smak podczas gotowania mięsa, to wystarczy. Pozdrawiam serdecznie.
Ewa
16 grudnia, 2019 o 14:56
Paszteciki wyszedł genialny!!!
Maria Gorlik
16 grudnia, 2019 o 19:21
Cieszę się bardzo, pozdrawiam serdecznie
Izabela
3 stycznia, 2020 o 23:35
Witam. Jutro jadę po mięsko i zabieram się za pasztecik. Uwielbiam domowe paszteciki w słoikach. A ten wygląda pysznie. I po takiej ilości pozytywnych komentarzy muszę poprostu muszę go zrobić. 😃👏
Maria Gorlik
5 stycznia, 2020 o 19:39
Zachęcam i życzę smacznego. Pozdrawiam
Karolina
21 marca, 2020 o 13:19
Ja właśnie zrobiłam zaraz będę wkładać w słoiczki mam nadzieję że wyszedł 🤗
Maria Gorlik
21 marca, 2020 o 17:49
Musi 😜Napisz jak smakowało. Pozdrawiam
Andrzej
24 lipca, 2020 o 20:56
1300 kg i tylko 8-10 słoiczków:)?
Jak długo może stać bez lodówki?
Dzięki i przepraszam.
Maria Gorlik
25 lipca, 2020 o 07:34
To wszystko zależy jakie słoiczki 🙂 PO dwukrotnym zagotowaniu można przechowychać długo. U mnie około roku. Pozdrawiam serdecznie.
Dorota
10 sierpnia, 2020 o 12:26
Czy mogę zrobić ten pasztet, ale zamiast wątroby wieprzowej dodać wątrobę wołową?
Maria Gorlik
10 sierpnia, 2020 o 13:31
Można, pozdrawiam serdecznie
Iwona Filipczuk
22 grudnia, 2020 o 18:24
Właśnie dzisiaj zrobiłam, wyszedł bardzo dobry. Ja wzbogaciłam go w odrobinę Porto nie koniaku jak pasztet pieczony. Pachnie niesamowicie pysznie…. Polecam.
Maria Gorlik
22 grudnia, 2020 o 23:51
Dziękuje. Pozdrawiam
Małgosia
5 marca, 2021 o 20:45
Wspaniały, przepyszny i prosty w przygotowaniu pasztet, pozdrawiam 5.03.2021.
Maria Gorlik
7 marca, 2021 o 11:57
Dziękuje , pozdrawiam
Łukasz
20 marca, 2021 o 20:53
Robię już drugi raz za pierwszym razem dałem za mało wywaru i wyszedł taki zbity ale w smaku bardzo dobry👍
Maria Gorlik
21 marca, 2021 o 23:36
Cieszę się, pozdrawiam
Barbara
23 marca, 2021 o 17:56
Ja zrobiłam bez majeranku w wersji bezglutenowej trochę doprawilam po swojemu bo u nas niestety nikt nie lubi majeranku ale i tak jest super w smaku polecam.
Maria Gorlik
25 marca, 2021 o 14:16
Każdy ma swój smak i można trochę zmodyfikować. Dobrze że smakowało. Pozdrawiam
Kasia
2 września, 2021 o 20:41
Czy pasztet można pasteryzować w piekarniku? Jeśli tak to jak długo?
Maria Gorlik
3 września, 2021 o 19:24
Ja tak nie robię, dla nie pewniejsze jest gotowanie. Pozdrawiam
Renata
16 grudnia, 2021 o 22:37
Bardzo dziękuję za przepis. Musiałam dodać wątróbkę cielęcą bo nigdzie nie dostałam wieprzowej (nie mieszkam w Polsce) ale pasztet jest wyśmienity. Poza wątróbką wszystko zrobiłam jak w pani przepisie i jestem zachwycona, i nie tylko ja 😉 Serdecznie panią pozdrawiam i zabieram się za golonkę:)
Maria Gorlik
17 grudnia, 2021 o 19:33
Miło mi to słyszeć, pozdrawiam również bardzo serdecznie. Czekam na opinie. Wesołych Świąt.
Jadzia
1 maja, 2022 o 14:24
„1300 kg karkówki”- hardkor 🤣
Maria Gorlik
1 maja, 2022 o 20:38
🙂 :), pozdrawiam
Iwona
15 sierpnia, 2022 o 15:39
Jakbyś nie zauważyła nie 1300kg tylko 1,300kg. Nie widzisz różnicy? 😮
Kasia
5 września, 2023 o 17:01
Właśnie robię, przed gotowaniem słoików super smak, tylko zamieniła na wątrobę drobiową:)
Maria Gorlik
18 września, 2023 o 12:17
Każdy może sobie pozmieniać według swoich upodobań. Ważne żeby było pyszne. Pozdrawiam