To jest mój debiut nigdy nie robiłam pasztetu, pamiętam ten smak z dzieciństwa. Zawsze w wakacje moja ukochana ciocia Jadzia brała mnie na wakacje, mama musiała pracować i nie miała co z nami zrobić 🙂
Widziałam jak robili własne wyroby, ale robić samemu to już wyzwanie. Lubię wiedzieć co jem a te kupne zawierają za dużo dziwactw w środku, nigdy nie wiem co jem.
Mięso, boczek kroimy na mniejsze kawałki, wkładamy do dużego garnka, zalewamy wodą tak żeby mięso było tylko przykryte. doprawiamy do smaku solą (delikatnie) Dodać listki laurowe i ziarenka ziela angielskiego, gotować na małym ogniu przez 1, 30 minut. Wątrobę natnij ostrym nożem u góry, żeby lepiej sie zaparzyła.
Ugotowane mięso wyciągnij z garnka, wrzuć do wywaru wątrobę, już nie gotuj tylko ją zaparz, musi stracić swój kolor surowizny, wtedy wyciągnij i pokrój na mniejsze kawałki i dodaj do mięsa. Wszystko razem przekręć przez maszynkę, odstaw do przestudzenia. Dodaj majeranek, sól i pieprz, podczas solenia posmakuj masę, zawsze smak musi być wyrazisty bo mięso potem wchłonie smak i po gotowaniu będzie mniej wyczuwalne. Wczoraj dzwoniłam do mojego kuzyna Marka on mi to wszystko tłumaczył bardzo cierpliwie, oni od dziecka sami robią, więc wie najlepiej. Jak mięso przestygnie zmiel drugi raz, ja użyłam thermomix zmieliłam na gładką masę, teraz dolej wywaru, wymieszaj. Teraz znowu musicie sami trochę ocenić, ponieważ każde mięso jest mniej lub bardziej tłuste, ja miałam dość chude, żeby pasztet był mazisty musiałam dodać szklankę wywaru od gotowania. Masa nie może być zbita. Jak przejedziecie palcem przez ciasto musi się lekko rozchodzić i być śliskie i maziste.Powinno być dosyć płynne. Mam nadzieję że objaśniłam dość wyraziście, ale jeżeli macie jakieś wątpliwości to zawsze Wam pomogę.
Sprawdzamy smak, smak majeranku musi być mocno wyczuwalny, super jeżeli macie suszony majeranek z ogrodu, smak takiego jest nieporównywalny od kupnego, Ja użyłam kupnego bo niestety nie mam własnego. Wkładamy do słoików ugniatamy, zakręcamy.
Gotujemy słoiki w dużym garnku, na dno położyć flanelową szmatkę i postawić słoiki, wlać wody do 3/4 wysokości słoików, zagotować, potem zmniejszyć temperaturę gotowania i kontynuować gotowanie przez 1, 5 godziny. Zostawić tak na drugi dzień i gotować znowu godzinę i 15 minut.
Dla mnie jest pyszna, polecam
Dziękuje Ci Marek za pomoc, pozdrawiam 🙂
Kasia
Grudzień 16, 2014 o 10:22
Właśnie zabieram się za zrobienie tego pasztetu 🙂 Mam pytanie, ile słoiczków wychodzi z podanych przez Ciebie ilości składników?
kuchcik8
Grudzień 16, 2014 o 11:13
Witam, ja wkładałam w takie małe mniejsze jak od dżemu, poniważ jestem teraz tylko z mężem, pamiętaj żby masa była dosyć mazista, mięso nawet po czasie wchłania ten rosołek. Właśnie mam go w pracy na kanapce z bułeczką. Ja tera dokładnie nie pamiętam ile to było ale chyba 8-10 małych słoików. Pozdrawiam serdecznie. Jak jakieś pytania to pisz ja mam tu w pracy mojego iPada to w razie potrzeby służę radą.
Mariusz
Lipiec 24, 2015 o 08:58
Witam…Ja pokombinuje-mam boczeksurowy słonine ale jest na niej dużo mięsa przerośnięta dodaje dwa serduszka i dwa ozorki świńskie…
Zobaczę co z tego wyjdzie…
Troche zostawie na kaszanke ugotuje kaszę i pomieszam…W nienczech nie ma białej kaszanki a wogóle Mi nie smakują niemieckie wyroby..
Napiszę późniiej co Mi wyszło..
Pozdrawiiam….
kuchcik8
Lipiec 24, 2015 o 10:20
Brzmi super, koniecznie mi napisz proszę. Zrobię póniej według Twojego przepisu. Dziękuje i czekam. Pozdrawiam
tola
Listopad 19, 2015 o 07:50
Witam ja dzisiaj zaczynam taki pasztecik przepis popadł mi do gustu ,a smak opiszę jak wyjdzie ,dzięki za przepis 🙂
kuchcik8
Listopad 19, 2015 o 09:35
Mam nadzieję że będzie smakował. Pozdrawiam
ely
Grudzień 4, 2016 o 02:03
Pasztet bomba dodaj wiecej rosolku jak sie zetnie lepiej sie smaruje. Miodzio?????
kuchcik8
Grudzień 4, 2016 o 11:04
Cieszę się. Dziękuje za komentarz.
Basiek
Styczeń 19, 2017 o 20:06
Zrobiłam dzisiaj …zobaczymy co wyjdzie i jaki będzie smak
Maria Gorlik
Styczeń 19, 2017 o 22:39
Mam nadzieję że się udał. Czekam na opinię. Pozdrawiam
Kasiuniaap
Marzec 7, 2017 o 14:00
Witam serdecznie,
Bardzo fajny przepis. Uwielbiam pasztet, ale nigdy nie wiem jak go przechować na później, więc taka forma w słoiku bardzo by mi odpowiadała. Proszę jeszcze o informację na temat przechowywania takiego zapasteryzowanego pasztetu. Czy trzeba go trzymać w lodówce i jaki jest termin przydatności do spożycia? 🙂
Maria Gorlik
Marzec 7, 2017 o 15:01
Witam, nie trzeba trzymać w lodowce. Ja mam taką małą spiżarkę i tam sobie siedział? Jak jest dobrze zamknięty to spokojne pół roku może być . Ja nawet muałsm dłużej bo raz o nim zapomniałam. Pozdrawiam
Brrnard
Marzec 12, 2017 o 12:21
Przepis super sam robię wędliny domowym sposobem
Maria Gorlik
Marzec 12, 2017 o 22:24
Zawsze super jest zrobiç coś samemu, a domowe wędliny to już sztuka? Może podzielisz się ciekawym przepisem ?. Byłoby ciekawie zrobić coś polecanego. Pozdrawiam
stanisław
Marzec 12, 2017 o 12:24
przepis ciekawy zrobie i wtedy ocenie
Maria Gorlik
Marzec 12, 2017 o 22:25
Czekam na opinię. Tylko proszę pamiętać że masa nie może być sucha. Pozdrawiam
Grazyna
Kwiecień 6, 2017 o 12:22
Super proste i pyszne
Meżowi bardzo smakował
Dzisiaj robie ponownie i na3 m-c mam zapas bezpiecznej pysznej wedliny bez konserwantów
Po ozdobieniu słoiczka drobny upominek dla bliskich i znajomych
Polecam
Grażka
Kwiecień 6, 2017 o 12:28
Polecam prosty i pyszny
Mężowi bardzo smakował
Zapas zdrowej i pysznej wędliny na 2 m-ce
Po ozdobieniu słoiczka serweta i wstązka drobny prezent dla bliskich i znajomych
Maria Gorlik
Kwiecień 6, 2017 o 13:43
Taki komentarz to dla mnie jak dla misia miodek ? Cieszę się bardzo. Pozdrawiam serdecznie.
Ania
Kwiecień 6, 2017 o 13:21
Witam. Czy mogę dodać do pasztetu żurawinę lub suszone pomidory? Pozdrawiam ciepło
Maria Gorlik
Kwiecień 6, 2017 o 13:42
Można, każdy lubi inne smaki. Ale ja osobiście nie lubię pasztetu z owocami.Tu w Anglii jest dużo takich różnych pasztetów, ale do mnie to nie przemawia ? Pozdrawiam serdecznie.
Ula
Lipiec 5, 2017 o 22:15
Pasztet prosty w wykonaniu, przed zawekowaniem bardzo smaczny. Zobaczymy co będzie po otwarciu słoiczków 😉
Maria Gorlik
Lipiec 6, 2017 o 22:27
Mam nadzieję że i po będzie smakował. Pozdrawiam serdecznie
Kasiulek
Wrzesień 29, 2017 o 20:17
Czy można pominąć wątrobę?
Maria Gorlik
Wrzesień 29, 2017 o 20:37
Nie, wątróbka to bardzo ważny składnik. Pozdrawiam
ania
Październik 1, 2017 o 21:31
Obłędny smak! Jestem taka dumna z siebie że udało mi się zrobić ten pasztet 🙂 wielkie dzięki za przepis
Maria Gorlik
Październik 1, 2017 o 22:04
Cudownie, bardzo się cieszę. Pozdrawiam i gratuluję, nie jest to proste. 🙂
Gosia
Październik 3, 2017 o 22:04
Mam pytanko, czy może być wątróbka drobiowa? raczej nie uda mi się zdobyć wieprzowej :/
Maria Gorlik
Październik 3, 2017 o 22:23
Ja użyłam wieprzową, ale myślę że będzie dobrze z wątróbką drobiową. Pozdrawiam.
Gosia
Październik 3, 2017 o 22:27
Dziękuję za błyskawiczną odpowiedź 🙂 również pozdrawiam!
Gosia
Październik 11, 2017 o 10:19
Pasztet wyszedł rewelacyjny! Użyłam wątróbki drobiowej. Pycha! Dodaje do ulubionych przepisów! Bez problemu rozsmarowuje się. Polecam wszystkim ten przepis!
Maria Gorlik
Październik 11, 2017 o 11:29
Cieszę się bardzo, miło mi jak wiem że to co robię ktoś docenia i lubi 🙂 Mam ochotę zaraz na próbowanie więcej ukrytych przepisów 🙂 pozdrawiam serdecznie.
Wojtek
Październik 12, 2017 o 00:04
Witam. Właśnie zrobiłem pasztet tzn nie ja tylko moja 10-letnia córcia. Przepis bomba!!!! To mój pierwszy pasztet w życiu. Polecam wszystkim. Dziekuje za przepis. Pozdrawiam
Maria Gorlik
Październik 12, 2017 o 08:09
Cudnie, cieszę się ogromnie. Pozdrawiam serdecznie również córeczkę.
Aneta
Listopad 4, 2017 o 15:58
Ja dzis będę dzialac. Bo lubie pasztecik ale do kupnego malo chętnie podchodze. Wędline 3 razy w roku sama wedze
Maria Gorlik
Listopad 4, 2017 o 16:00
Ja też mam zamiar zacząć bawić się wędzeniem. Domowe wyroby są nieporównywalne do kupnych, zawsze wiemy co jemy i możemy zrobić sobie według swojego gustu. Pozdrawiam serdecznie.
Yvonne
Lipiec 18, 2018 o 14:59
Super pasztet, mogłabym zjeść bez pasteryzowania, ale trochę mi tego wyszło. Mam nadzieję, że po pasteryzacji nie straci na smaku, pozdrawiam.
Maria Gorlik
Lipiec 18, 2018 o 23:49
Cieszę się bardzo. Pozdrawiam serdecznie i życzę smacznego
Dana
Listopad 8, 2018 o 14:30
Rewelacja rewelacja szukałam przepisu na pasztet domowy i mam
Smaczny szybki
Ma Pani złote ręce do gotowania będę próbowała innych Pani przepisów
Pozdrawiam serdecznie i duże ukłony?
Maria Gorlik
Listopad 8, 2018 o 15:18
Bardzo dziękuje za tak cudny komentarz. Pozdrawiam serdecznie i życzę smacznego
Danuta
Marzec 2, 2019 o 17:58
Pasztet pyszny właśnie będę robiła trzeci raz
Polecam bardzo
A Pani dziękuję za przepis 🤗
Wspaniały
Maria Gorlik
Marzec 4, 2019 o 13:53
Miło mi bardzo, zawsze cieszę się jak komuś smakują dania z moich przepisów. Pozdrawiam serdecznie
Alina
Czerwiec 30, 2019 o 17:48
Właśnie szukałam przepisu na pasztet,by zrobić dla syna na wyjazd. Bardzo spodobał mi się przepis, zawsze piekłam z królika,ale teraz chętnie spróbuję zrobić wieprzowy w słoikach. Pozdrawiam.
Maria Gorlik
Czerwiec 30, 2019 o 20:28
Mam nadzieję że będzie smakował. Pozdrawiam serdecznie
Ja...
Październik 22, 2019 o 15:46
Moim zdaniem powinien być gotowany przez 3 dni, żeby zabić wszystkie bakterie, zwłaszcza jeśli ma być przetrzymywany bez lodówki, (drugi dzień krócej a trzeci jeszcze krócej)
Maria Gorlik
Październik 22, 2019 o 17:44
Można i tak, ale ja robiłam jak w opisie. Pozdrawiam
Jarek
Październik 27, 2019 o 09:04
Bardzo dobry pasztet polecam wszystkim ,teraz czas na mięso ze słoika
Maria Gorlik
Październik 28, 2019 o 20:36
Cieszę się. Pozdrawiam serdecznie.
Krystyna
Listopad 20, 2019 o 16:18
Mam pytanko czy zmielić razem z listkiem i zielem ?
Maria Gorlik
Listopad 21, 2019 o 11:37
Listki i ziarenka nie mielić, wyrzucić. One oddały smak podczas gotowania mięsa, to wystarczy. Pozdrawiam serdecznie.
Ewa
Grudzień 16, 2019 o 14:56
Paszteciki wyszedł genialny!!!
Maria Gorlik
Grudzień 16, 2019 o 19:21
Cieszę się bardzo, pozdrawiam serdecznie
Izabela
Styczeń 3, 2020 o 23:35
Witam. Jutro jadę po mięsko i zabieram się za pasztecik. Uwielbiam domowe paszteciki w słoikach. A ten wygląda pysznie. I po takiej ilości pozytywnych komentarzy muszę poprostu muszę go zrobić. 😃👏
Maria Gorlik
Styczeń 5, 2020 o 19:39
Zachęcam i życzę smacznego. Pozdrawiam
Karolina
Marzec 21, 2020 o 13:19
Ja właśnie zrobiłam zaraz będę wkładać w słoiczki mam nadzieję że wyszedł 🤗
Maria Gorlik
Marzec 21, 2020 o 17:49
Musi 😜Napisz jak smakowało. Pozdrawiam
Andrzej
Lipiec 24, 2020 o 20:56
1300 kg i tylko 8-10 słoiczków:)?
Jak długo może stać bez lodówki?
Dzięki i przepraszam.
Maria Gorlik
Lipiec 25, 2020 o 07:34
To wszystko zależy jakie słoiczki 🙂 PO dwukrotnym zagotowaniu można przechowychać długo. U mnie około roku. Pozdrawiam serdecznie.
Dorota
Sierpień 10, 2020 o 12:26
Czy mogę zrobić ten pasztet, ale zamiast wątroby wieprzowej dodać wątrobę wołową?
Maria Gorlik
Sierpień 10, 2020 o 13:31
Można, pozdrawiam serdecznie
Iwona Filipczuk
Grudzień 22, 2020 o 18:24
Właśnie dzisiaj zrobiłam, wyszedł bardzo dobry. Ja wzbogaciłam go w odrobinę Porto nie koniaku jak pasztet pieczony. Pachnie niesamowicie pysznie…. Polecam.
Maria Gorlik
Grudzień 22, 2020 o 23:51
Dziękuje. Pozdrawiam