Bardzo lubię taki boczek na chleb, bardzo proste a jak pyszne, mniam.
Zawsze jak kupujesz boczek na chleb szukaj niezbyt tłustego. Smak mięsa z boczku jest pyszne, soczyste. Ściąć skórę, mięso doprawić solą, pieprzem, papryką ostrą w proszku, obsypać z dwóch stron majerankiem. Ta strona na której była skóra będzie zewnętrzną. Na wewnętrznej stronie boczku posmarować ketchupem i rozłożyć pokrojone cienko plasterki kiełbasy chorizo, zawinąć boczek i zabezpieczyć przed rozwinięciem sznurkiem obwiązując roladę naokoło.
Włożyć roladę do worka do pieczenia, dodać kilka kropli oleju, zawiązać worek.
Włożyć do nagrzanego piekarnika do 200C i piec godzinę. Następnie rozciąć folię, rozchylić i piec jeszcze 10 minut, rolada ładnie się zarumieni . Czas pieczenia zależy od grubości boczku. Na kawałek ważący 60-70g wystarczy godzina i 10 minut.
Zawsze podczas pieczenia wytworzy się pyszny sos, radzę przelać go do małego pudełka i zamrozić. Później możecie go wykorzystać dodając do zup tj. grochówka fasolowa itd. Bardzo polepszy smak zupy.
Mięso po upieczeniu wyciągnąć roladę z worka. Zdjąć sznurek i zostawić do całkowite ostygnięcia.
Taki boczek jest wspaniały na chlebek, polecam
Małgosia
24 listopada, 2014 o 22:00
Tak, tak…pyszny taki boczek, ja zamiast kiełbasy dodaję suszone grzybki z lasu-też pycha!!! polecam!!!
kuchcik8
24 listopada, 2014 o 22:26
Dobry pomysł , muszę zrobić, pozdrawiam
korek
8 października, 2015 o 13:29
uwielbiam chorizo więc i ten boczek musi być wspaniały
kuchcik8
8 października, 2015 o 13:39
Tak był super, zawsze to inna odmiana i coś nowego na chlebek, pozdrawiam