Mam winogrona od znajomych, w tym roku obrodziły. Nie były duże ale bardzo słodkie, nie mogłam się opanować, żeby ich wszystkich nie zjeść 🙂
Jest z tym trochę pracy, ale chciałam Wam pokazać że tak też można przygotować taki dżem, jest pyszny. Winogrona umyć odcedzić, obrać z gron. Każdy owoc winogrona, za pomocą dwóch palców zdusić i wycisnąć środki z nasionkami. Oddzielnie położyć do miseczek środki z pestkami i skórki.
Do garnuszka wrzucić masę z pestkami winogron i gotować na małym ogniu 15 minut. Potem wylać na sitko i przetrzeć masę , suche pestki wyrzucić. Sok zlać do garnuszka i dodać skórki z winogron, doprowadzić do wrzenia i gotować na małym ogniu 15 minut. Następnie dodać cukier i gotować na małym ogniu co chwilkę mieszając, aż masa zgęstnieje.
Dżem wlać do wyparzonych słoiczków, zakręcić , odwrócić słoiczki do góry dnem, przykryć ręcznikiem. Po 60 minutach odwrócić słoiki i znowu przykryć ręcznikiem, zostawić tak do całkowitego ostudzenia.
Trochę z tym zabawy, ale jest pyszny.
janeczka
30 września, 2015 o 20:22
Jest bardzo pyszny
kuchcik8
30 września, 2015 o 20:24
Dziękuję, bardzo się cieszę . Pozdrawiam
Monika
17 października, 2015 o 15:08
Ile czasu potrzeba aby dżem zgęstniał?
kuchcik8
17 października, 2015 o 15:32
Ten dżem szybko jest gęsty, musisz sama ocenić. Jak już nadmiar płynu się wygotuje to już jest gotowy. Musi uzyskach konsystencję jak gęste powidła. Ja gotowałam krótko, ale nie pamiętam dokładnie. To wszystko zależy ile soku mają winogrona. Pozdrawiam
Asia
22 września, 2017 o 20:20
Dziękuję za wspaniały przepis. Właśnie dziś obrałam 15 kg winogron przeznaczając na dżem podany w przepisie. Zeszło mi prawie cały dzień, ale jestem bardzo usatysfakcjonowana, bowiem wiedzę kolosalną różnicę w smaku i kolorze gotującej się masy w porównaniu z innym przepisem/ też z internetu. Próbuję co chwilę, bo jest pyszny . Jeszcze trochę pogotuję do gęstości i .. jutro do słoiczków. Pozdrawiam serdecznie i polecam ten przepis.
Maria Gorlik
22 września, 2017 o 20:22
Trochę pracy jest, ale warto. Pozdrawiam serdecznie i życzę smacznego.
Gosia
7 września, 2019 o 19:49
Właśnie znalazłam twój przepis i od razu wcieliłam w życie. Dżem jest super. Następną porcję zrobię z dodatkiem kardamonu i cynamonu, też bardzo smaczne powiedziałabym, wykwintne. Dziękuję za super przepis. Pozdrawiam serdecznie i cieplutko.
Maria Gorlik
7 września, 2019 o 20:50
Bardzo się cieszę i dziękuje za tak miły komentarz. Pozdrawiam serdecznie
Anna
12 października, 2019 o 21:36
Przepis jest genialny👍
Smak, kolor i konsystencja dżemu są wspaniałe, ciężko nie sięgać co chwilę łyżką do garnka. Pierwszy raz robiłam dżem z winogron w ten sposób.
Dziękuję.
Maria Gorlik
14 października, 2019 o 11:45
Super cieszę się że skorzystałaś z mojego przepisu. Pozdrawiam serdecznie i życzę smacznego.
Agata
23 września, 2020 o 20:11
Witam,
czy dżemu nie pasteryzuje się dodatkowo – w piekarniku czy w garnku z gotującą się wodą?
Maria Gorlik
26 września, 2020 o 07:09
Witam, ja robiłam tak jak w opisie. Można pasteryzować, nie ma problemu. Pozdrawiam serdecznie
Hania
18 października, 2020 o 13:20
Czy z jasnych ogrodowych winogron dżem z tego przepisu też będzie dobry?
Maria Gorlik
19 października, 2020 o 16:06
Myślę że tak. Pozdrawiam
Hania
18 października, 2020 o 16:48
Dżem już zrobiony. Z jasnych winogron też jest pyszny🤗
Maria Gorlik
19 października, 2020 o 16:07
Dziękuję za komentarz. Pozdrawiam
Kasia
25 października, 2020 o 09:42
Nie bardzo rozumiem ile cukru przypada na 1 kg winogron. 11/2?
Maria Gorlik
25 października, 2020 o 10:33
Na kg owoców dodajemy 1,5 szklanki cukru. Ilość podana jest w składnikach. Jeżeli winogrona są kwaśne to można doprawić cukrem do smaku. Moje winogrona były słodkie.Pozdrawiam.
Weronika
2 października, 2021 o 09:21
Dzień dobry, czyli zgęstnieje bez dżemixów, żelfixów i innych wynalazków? 🙂
Maria Gorlik
3 października, 2021 o 20:21
Tak bez obawy, pozdrawiam
Maria Gorlik
12 października, 2021 o 16:42
Tak, pozdrawiam
Angelika
4 października, 2021 o 21:24
Dżem przepyszny. Robiłam z 3 kg i wyszło mi 6 małych słoików ale warto było. Długo musiałam gotować żeby zgęstniało, chyba z 2 godziny. Dziękuje za przepis.
Maria Gorlik
6 października, 2021 o 11:47
Cieszę się, czasami warto powalczyć o taki smaczek. Pozdrawiam serdecznie
Ewela
12 października, 2021 o 15:29
Dzień dobry. Czy te skórki się rozgotują? Boję się, że będą za bardzo wyczuwalne dla dzieci 🙂
Maria Gorlik
12 października, 2021 o 16:43
Bez obawy, będzie ok. Pozdrawiam
Lucy
10 września, 2022 o 21:51
Właśnie zrobiłam. Przepis dość pracochłonny, ale warto!!! Moje winogrona były dość soczyste, więc długo musiałam gotować, aby zgęstniały. Można wg uznania i słodkości owoców regulować ilość cukru, co uważam za kolejny plus🙂
Wyjątkowy, nie do kupienia!
Kinga
12 września, 2022 o 18:56
Robię dżemik wg tego przepisu już 2. rok z rzędu. Jako, że jestem dość niecierpliwa, korzystam z Żelfixu 3:1, który dodaję po 15 min gotowania masy ze skórkami. Reszta (proporcje, proces przygotowania) bez zmian. Wychodzi pyszny – zwarty i słodki.
Ewa
10 października, 2022 o 19:45
Rewelacja. Mąż obrał mi tak prawie 10 kg winogron. Konfitura fanastyczna choć dużo pracy efekt suoer. Bardzo dziękuję
Maria Gorlik
10 października, 2022 o 22:56
Cieszę się, pozdrawiam
Ewa2
26 października, 2022 o 15:18
Bardzo trudno przecierało mi się środki winogron przez sito. Jest może jakiś mechaniczny sposób oddzielenia pestek od miąższu, który jest bardzo zwarty? Próbowałam rózgą, ale niewiele to dało. Myślałam o użyciu blendera, lecz obawiałam się, że pestki się rozdrobnią.
Pozdrawiam.
Maria Gorlik
26 października, 2022 o 18:39
Witam, blendowanie nic nie da i tak pestki zostaną. No może trochę rozdrobnione. Winogrona powinny być dojrzałe, wtedy będzie to prostsze. Nie ma innego sposobu, chyba że ja nie wiem 🙂 Pozdrawiam serdecznie
Maja
7 października, 2023 o 18:10
Ja odciskam jeszcze dodatkowo przez gaze, troche jest z tym pracy ale miazsz jest prawie suchy.
Ola
26 września, 2023 o 20:43
Przepis wspaniały, dżem winogronowy jest przepyszny. Robię go od dwóch lat z różowego winogronu. Bardzo dziękuję za ten przepis.
Ola
26 września, 2023 o 20:45
Dżem winogronowy jest przepyszny. Robię go od dwóch lat z różowego winogronu. Bardzo dziękuję za ten przepis.
Maria Gorlik
29 września, 2023 o 05:58
Dziękuje za komentarz, pozdrawiam