Gołąbki to ulubiony obiad w polskich domach. Warto o nich pamiętać 🙂 Tak robiła i nauczyła mnie moja mamuśka. Są przepyszne
Kapustę włożyć do garnka z gotującą wodą. Zmniejszyć gaz i powoli gotować do momentu, aż liście trochę zmiękną.
Ugotować ryż ze szklanką wody i solą, do momentu aż woda się wygotuje, a ryż zmięknie. Nie musi być zupełnie miękki.
Mielone przyprawić , solą , pieprzem, majerankiem. Dodać ryż. Dobrze wymieszać. Farsz powinien być dobrze przyprawiony.
Na każdy liść kapusty położyć farsz, zawinąć. Zabezpieczyć wykałaczką przed rozwinięciem gołąbka.
Na rozgrzaną patelnię z małą ilością oleju położyć gołąbki.
Smażyć do zarumienienia ze wszystkich stron. Jak już są zarumienione wyjąć gołąbki i umieścić do dużego garnka. Na patelnię dodać pokrojone pieczarki, obsmażyć. Wlać trochę wody, wymieszać i wlać do garnka. Dolać wodę od gotowania kapusty. Wlać tyle żeby gołąbki były przykryte do 3/4 wysokości.
Dodać przecier pomidorowy. Zagotować i doprawić do smaku solą i pieprzem.
Zmniejszyć gaz i gotować 35-40 minut.
Zagęścić sos mąką wymieszaną w małej ilości wody. Ja zawsze wyciągam gołąbki i wtedy do gotującego sosu wlewam powoli rozmieszaną mąkę,. Dobrze wymieszać, wlać śmietanę.
Podawać z ziemniakami.
Są naprawdę pyszne.
Smacznego.
Ten wpis nie posiada jeszcze żadnych komentrzy.