Gołąbki to ulubiony obiad w polskich domach. Warto o nich pamiętać 🙂 Tak robiła i nauczyła mnie moja mamuśka. Są przepyszne

Gołąbki

Kapustę włożyć do garnka z gotującą wodą. Zmniejszyć gaz i powoli gotować do momentu, aż liście trochę zmiękną. Wodę od gotowania gołąbków nie wylewać.

Ugotować ryż ze szklanką wody i solą, do momentu aż woda się wygotuje, a ryż zmięknie. Nie musi być zupełnie miękki.

Mielone przyprawić, solą, pieprzem, majerankiem, dodać jajko, cebulkę poszatkowaną drobno. Dodać ryż, dokładnie  wymieszać. Farsz powinien być dobrze przyprawiony.

Na każdy liść kapusty położyć farsz, zawinąć. Zabezpieczyć wykałaczką przed rozwinięciem gołąbka.

Na rozgrzaną patelnię z małą ilością oleju położyć gołąbki.

Smażyć do zarumienienia ze wszystkich stron. Jak już są zarumienione  wyjąć gołąbki i umieścić do dużego garnka. Na patelnię dodać pokrojone pieczarki, obsmażyć. Wlać trochę wody, wymieszać i wlać do garnka. Dolać wodę od gotowania kapusty. Wlać tyle żeby gołąbki były przykryte do 3/4 wysokości.

Dodać przecier pomidorowy. Zagotować i doprawić do smaku solą i pieprzem.

Zmniejszyć gaz i gotować 35-40 minut.

Zagęścić sos mąką wymieszaną w małej ilości wody. Ja zawsze wyciągam gołąbki i wtedy do gotującego sosu wlewam powoli rozmieszaną mąkę,. Dobrze wymieszać, wlać śmietanę.

Podawać z ziemniakami.

Są naprawdę pyszne.

Smacznego.