Jest to rewelacyjny jabłecznik, przepyszny, zapach w całym domu, bardzo delikatny. Tyle opisu 🙂 Po prostu muszę go zachwalać bo warto, mam nadzieje że zdjęcia chociaż trochę odzwierciedlają smak.
Zaczynać od ugotowania budyniu, ugotować go według instrukcji jak na opakowaniu tylko dodać o 50 ml mleka mniej. Odstawić do lekkiego przestudzenia.
Ciasto – w dużej misce rozmieszać masło o temperaturze pokojowej razem z cukrem i cukrem waniliowym na gładka pulchną masę. Następnie dodawać po jednym jajku nie przerywając mieszania. Mąkę, mąkę ziemniaczaną i proszek do pieczenia przesiać przez sitko i dodać do masy, dokładnie wymieszać. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia, ciasto podzielić na dwie części, na spodnią część dać troszeczkę więcej. ciasta. Większą porcję ciasta położyć na dno blaszki,następnie rozłożyć letni budyń.
Jabłka obrać, potrzeć na tarce o dużych oczkach, dodać bułkę tartą i wymieszać. Rozłożyć jabłka na masie z budyniem.
Na jabłka położyć pozostałe ciasto.
Pieczenie – piec w nagrzanym piekarniku do 190C przez 45-50 minut, u góry ciasto powinno być złotawe, lekko brązowe.
Pyszne ciasto, bardzo polecam, smacznego
gin
11 listopada, 2014 o 18:03
Jestem pewna, że smakował wyśmienicie 🙂
kuchcik8
11 listopada, 2014 o 18:06
Oj tak, trochę za dużo słodkiego ostatnio 🙂 a tak lubię.