Bardzo dobrze smakuje jako przystawka czy surówka do obiadu. Nie wymaga dużo pracy.
Na patelni rozgrzać olej, wrzucić posiekaną drobno cebulkę i smażyć, aż cebulka nabierze złotego koloru. Dodać lekko odciśniętą i pokrojoną drobniej kapustę kiszoną i smażyć mieszając około 15 minut. Kapusta straci swój kolor i nabierze lekko brązowego koloru.
Doprawić do smaku świeżo mielonym pieprzem. Taka kapusta jest idealna jako dodatek do pieczonego mięsa i ziemniaków, zarówno na ciepło jak i na zimno. Kapusta ciągle będzie niedogotowana, smak kwaśny zostanie, ale my taką lubimy.
My ją uwielbiamy, szybko i pysznie. Idealne dodatek do tłustych mięs.
Wiesław
1 października, 2018 o 19:32
Zrobiłem zgodnie z instrukcją ,dodając troszeczkę pokrojonej wędzonej słoninki , udało się pycha ! Pozdrawiam!
Maria Gorlik
1 października, 2018 o 19:41
To super. Zawsze bardzo mi miło jak komuś smakuje. Pozdrawiam serdecznie. Dziękuje za komentarz.
Jola
27 listopada, 2018 o 21:35
Pyszności. U mnie bardziej po chłopsku: zamiast oleju przesmażona słonina, na to cebula w kostkę, po dodaniu kapusty jeszcze liść laurowy, odrobina kminku, pieprz i ziele angielskie w kulkach. Sól, jeśli trzeba na końcu 😉
Maria Gorlik
27 listopada, 2018 o 23:42
Brawo, dziękuje.
Monika
31 stycznia, 2020 o 17:19
Bardzo dobry przepis. Nie lubię jak ludzie dodają kilka łyżek mąki i wtedy taka kapusta już nie smakuje. A żeby była bardziej miękka ale nie rozgotowana, wystarczy wlać łyżkę wody, zmniejszyć gaz i przykryć pokrywką. Zmięknie troszkę ale nadal będzie jędrna, a taka ilość wody po zdjęciu pokrywki odparuje. Pozdrawiam
Daniel
22 stycznia, 2022 o 14:01
Pyszności. Ja dodałem kilka liści laurowych … wyszła taka jak kiedyś robiła mama. Dziękuję.
Maria Gorlik
22 stycznia, 2022 o 19:41
Super cieszę się. Zawsze smaki które przypominają nam mamuśkę są najlepsze. Pełne miłości. Pozdrawiam