Metod przygotowania golonki jest mnóstwo, ja zaproponuje Wam mój sposób. Najpierw gotowana, a później pieczona.
Golonkę oczyścić, opalić jeśli są jakieś włoski na skórze, golonka musi być czysta i bez żadnych niespodzianek.
Gotowanie golonki
Do garnka włożyć golonkę zalać wodą, żeby golonka była przykryta. Dodać liście laurowe, ziarenka ziela angielskiego, ziarenka czarnego pieprzu, czosnek i chilli. Doprawić do smaku solą. Gotować na małym ogniu 1,5 godziny. Golonka powinna być pół miękka, ponieważ będzie jeszcze pieczona.
Podczas gotowania przygotować marynatę, którą wysmakujemy golonkę. Do miseczki wlać piwo, dodać musztardę,kminek, kilka igieł rozmarynu posiekanego drobniutko, łyżeczka czarnego pieprzu, wyciśnięty przez praskę czosnek, miód,ocet winny. Dokładnie wszystko wymieszać i zostawić, aż golonka będzie ugotowana.
Dodatkowo : ziemniaki obrać, pokroić na cztery części wzdłuż. Marchew oskrobać i przekroić na pół, fasolę umyć i odciąć końcówki. wszystkie warzywa obgotować w osolonej wodzie na pół miękko, odcedzić. Ja miałam jeszcze buraki żółte, które zaskoczyły mnie swoim cudnym smakiem. mogę je jeść zamiast ziemniaków.
Pieczenie golonki :
Obgotowaną golonkę wyciągnąć z wywaru, skórę ponacinać tworząc tworząc kratę. Marynatę dokładnie wetrzeć w golonkę powciskać w naciętą skórę golonki.
Włożyć golonkę na blaszkę z raszkami, wlać na dno marynatę i dolać wywar od gotowania, tyle żeby dno było zakryte. Wstawić do nagrzanego piekarnika do 190 C i piec godzinę i 15 minut. Golonka musi być mocno przypieczona, jeśli golonka ciągle będzie biała przedłużyć czas pieczenia i zwiększyć temperaturę do 220 C
Podczas pieczenia czasami trzeba dolać wywar od gotowania golonki. Zawsze musi być sos w brytfannie.
Ważne – 30 minut przed końcem pieczenia włożyć na raszki naokoło pieczeni.
Golonka jest pyszna, polecam
Ten wpis nie posiada jeszcze żadnych komentrzy.