Duże krewetki bez głów, oczyścić. włożyć do miseczki i skropić octem winnym dodaj pół łyżeczki soli, wymieszać. Zostawić na 15 minut.
Do miseczki wrzuć kurkumę, kminek, ziarenka pieprzu czerwonego, pokruszone suszone chilli, ziarenka kolendry, sos chilli, łyżeczkę mielonych migdałów, starty imbir, zmiażdżony czosnek, wszystko dobrze wymieszać. W woku rozgrzać olej wrzucić posiekaną cebulę i zielone chilli drobno pokrojone. Smażyć mieszając tak długo aż cebula i chilli lekko zmięknie, dodajemy krewetki, pastę z przypraw smażymy 2 minutki, ciągle mieszając.
Dodać makaron ryżowy, podlać wodą i mleczkiem kokosowym, dodać posiekaną kolendrę. Gotujemy kilka minut, aż nadmiar płynu wyparuje, a makaron będzie miękki, cały czas mieszać. Zostawić trochę kolendry do posypania.
Sprawdzić smak w razie potrzeby doprawić, jeżeli ktoś lubi bardziej pikantne.
Dzisiaj użyłam krewetek królewskich ugotowanych, ale zawsze robię to danie używając surowych krewetek.
katarzyna
9 listopada, 2016 o 22:53
Prosze wybaczyć sugestie ale „krewetki” przedstawione na zdjęciu nie mają z krewetkami nic wspólnego prócz kształtu, są to bowiem Surimi (mielone, rozdrobnione mięso ryby z dodatkiem aromatu krabiego). Krewetki po obróbce cieplnej zmieniają kształt i tracą na wielkości- jak widać krewetki z przepisu az do podania pozostały tej samej wielkosci. Pozdrawiam serdecznie
kuchcik8
10 listopada, 2016 o 23:21
Dziękuje za komentarz i uwagę. Gdybym napisała surimi to prawdopodobnie nikt by nie wiedział o co mi chodz ? Zaciekawiłaś mnie, poczytam sobie o tym. W takim razie producenci też oszkukują, ponieważ na opakowaniu pisze prawns czyli krewetki. Pozdrawiam serdecznie.