Szybkie i łatwe ciasto, oczywiście pyszne. Mam ten przepis od młodej panienki Arlette 😉 Fajnie tak jak cała rodzina pomaga w odnajdowaniu nowych dobrych przepisów. Buziaki Arlette 🙂
Do miski wsypać mąkę, cukier i dodać zimne masło pocięte na małe kawałki, rękoma ugnieść szybko ciasto tak żeby uzyskało konsystencję jak na kruszonkę. Formę do tarty lekko wysmarować masłem i obsypać bułką tartą. 3/4 ciasta rozkruszyć na dno formy, Rozsypać 50 g migdałów na ciasto, lekko przydusić. Wstawić ciasto do lodówki, aż masa budyniowa będzie gotowa.
Masa – ubić żółtka z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę, podczas ubijania dodać mleko, na koniec mąkę i dokładnie ubijając rozmieszać. Resztę mleka i śmietanę zagotować i powoli wlewać miksturę z żółtek, podgrzewać cały czas mieszając, aż masa zgęstnieje. Przykryć garnek folią aluminiową i zostawić, aż masa lekko przestygnie.
Przestudzoną masę wyłożyć na spodnią część ciasta, na to rozłożyć maliny. Resztę ciasta delikatnie zagnieść razem z pozostałymi migdałami i pokruszyć równomiernie na malinach.
Nagrzać piekarnik do 180 C i piec ciasto 30 minut, ciasto powinno nabrać złotego koloru. Blaszka okrągła o średnicy 25 cm
Posypać ciasto cukrem pudrem.
Ciasto można jeść na ciepło z gałką lodów, lub na zimno. Jest pyszne, mniam, mniam
An etka
28 września, 2015 o 14:32
Proszę podać średnicę formy do tarty.
kuchcik8
28 września, 2015 o 14:43
Około 22 cm, przepraszam zawsze zapominam napisać . Pozdrawiam
kuchcik8
28 września, 2015 o 22:38
Przepraszam bardzo sprawdziłam i musi być blaszka o śwrednicy 25 cm. Myślę że jeśli upiekłaś w mniejszej to ciasto będzie po prostu wyższe.
gin
28 września, 2015 o 15:12
Mmm, aż mam ochotę takie upiec 🙂
kuchcik8
28 września, 2015 o 15:14
Zachęcam, tylko kupić malinki i do dzieła
kinga
19 stycznia, 2017 o 19:50
a jaka śmietana musi byc?
Maria Gorlik
19 stycznia, 2017 o 22:38
Najlepiej kremówka, ale jak masz gęstą słodką śmietanę to też można dodać. Proszę napisać jak smakowało. pozdrawiam.