Tak przygotowane ogórki będą idealne do zupy ogórkowej. Bardzo szybko się je robi, a później tak przygotowane ogórki przyspieszą czas przygotowania zupki.

Miałam duże ogórki, kisząc je normalnie musiałabym użyć wielu słoików. W ten sposób użyłam mniej i poszło szybko i sprawnie.

ogórki

Ogórki umyć odciąć końcówki i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Włożyć potarte ogórki do słoików, lekko przydusić.

kiszenie ogórków

Do każdego słoika dodać mały ząbek czosnku,gorczycę, kawałek obranego i pokrojonego w słupek 3 x 0,5 x 0,5 cm świeżego chrzanu i kwiat kopru ogrodowego.

ogórki duże

Zimną wodę wymieszać z solą i zalać ogórki. Zakręcić.

Postawić tak przygotowane słoiczki w jasnym ciepłym miejscu i zostawić na 4-6 dni. Następnie wstawić do piwnicy, żeby spokojnie się kisiły.

Przed wlaniem ogórków do zupy wyjąć chrzan, koper i czosnek, wyrzucić.