Bardzo smaczny sos. Idealny na pizzę lub jako dodatek do sosu do spaghetti itp. Polecam, naprawdę dobry.

Pomidory sparzyć i obrać ze skórki, wyciąć stwardniałe końcówki. Papryki umyć, rozłożyć na blaszce. Polać papryki olejem. Piekarnik nagrzać do 170 C, włożyć paprykę do piekarnika i piec 20-30 minut. Papryka musi lekko się pomarszczyć i zwęglić.

Następnie rozłożyć papryki na papierze do pieczenia i pozwolić lekko ostygnąć. Zdjąć z nich skórkę i odciąć ogonek.

Na patelni rozgrzać olej, dodać poszatkowaną cebulkę, czosnek, chili,  pomidorki, paprykę wędzoną, ocet, i gotować 10 minut. co chwilkę zamieszać. Teraz już dodać cukier, i pokrojone papryki, gotować kolejne 15 minut.

Wszystko zmiksować.  Sos włożyć do uprzednio umytych słoików, zamknąć i pasteryzować 20 minut.

Sos jest naprawdę pyszny. Życzę smacznego.