Bardzo dobre danie, nie wymaga dużo pracy , w kilka minut i jest gotowe. Wszystkim bardzo smakowało, zniknęło w mgnieniu oka 🙂
Kurczaka umyć i pokroić w średniej wielkości kawałki, doprawić solą, pieprzem, słodką i wędzoną papryką w proszku. Na patelnię wlać olej i wrzucić kawałki kurczaka, smażyć aż straci swój kolor surowizny i lekko zbrązowieje. Wtedy wrzucić pokrojone w plasterki kiełbaski chorizo i jeszcze chwilkę podsmażyć. Zdjąć kurczaka i kiełbaskę z patelni, dodać trochę oleju i wrzucić pokrojoną drobno cebulę, pokrojone drobno papryki i seler naciowy pokrojony drobno. Jak już warzywa zmiękną dodać drobno posiekany czosnek. Dodać kurczaka, wywar, szafran, zagotować, zmniejszyć gaz i gotować 10 minut. Teraz już czas na ryż, wsypać go na patelnię, wymieszać i gotować na najmniejszym ogniu, aż ryż będzie miękki.
Jeżeli płynu będzie za mała, to troszeczkę można dolać. Podczas gotowanie ryż wchłonie sos, danie nie powinno być płynne, tylko lekko wilgotne.
Dodać natkę pietruszki, gotowe do serwowania. Smacznego
jaN
1 września, 2017 o 12:15
A gdzie chorizo
Maria Gorlik
1 września, 2017 o 12:22
Dopisane, 🙂
jaN
1 września, 2017 o 12:16
a gdzie chorizo, właśnie szukam przepisu z kiełbaską chorizo
Maria Gorlik
1 września, 2017 o 12:22
Już dopisałam, przepraszam. Czasami coś mi umknie. Pozdrawiam serdecznie