Uwielbiam ten deser, lekki i smaczny. Robię ją bardzo często, jest super.
Rada – Po wyjęciu ziarenek i po gotowaniu w mleku, laskę wanilii osuszyć i dodać do małego słoiczka. Wsypać biały cukier. W ten sposób będziemy mieli własny cukier waniliowy. Każdą następną laskę wanilii dokładać.
Wykonanie – do garnka wlać mleko , śmietanę, cukier. Laskę wanilii przekroić wzdłuż i za pomocą noża wyskrobać środek laski wanilii . Włożyć wszystko do mleka, laskę wanilii również . Podgrzewamy masę, mieszając . Nie doprowadzić do wrzenia. Podgrzewać 10 minut, ciągle mieszając.
Żelatynę namoczyć w zimnej wodzie, zostawić na chwileczkę, potem zalać gorącą masą i rozmieszać. Następnie wlać rozmieszaną żelatynę do garnka, dodać rum.( rum nie jest konieczny) Zdjąć z ognia i rozlać do małych filiżanek, lekko posmarowanych tłuszczem.
Ja zrobiłam na dużej miseczce, moja koleżanka zadzwoniła mi że za trzy godziny będzie więc nie miałam za dużo czasu zastanawiać się jak podać ten deser.
Thermomix –
- rozciąć laskę wanilii wzdłuż, wyjąć nasionka.
- Laskę i nasiona włożyć do naczynia miksującego, dodać mleko, śmietanę, cukier waniliowy, cukier, gotować 10 minut/90C obroty 2
- Wyjąć laskę wanilii , dodać rum i rozmieszaną żelatynę wymieszać 5s/ obroty 3
Lekko przestudzić i do lodówki do całkowitego zgęstnienia.
Wyjąć z filiżanek lub miseczki , polać sosem z owocami.
Bardzo delikatny i pyszny deser. Polecam
Smacznego
Zrobiłam dzisiaj jeszcze raz, mój mąż chciał dzisiaj znowu jeść ten deser. No i zrobiłam , polałam go dodatkowo roztopioną czekoladą z odrobiną śmietany.
Uwielbiam ten deser, mmmm
Ten wpis nie posiada jeszcze żadnych komentrzy.