Jeden z najlepszych przepisów na babkę drożdżową. Mam ten przepis od babuni, ma go od 70 lat a może i dłużej. Dzisiaj babunia ma 93 więc mam od kogo czerpać pokoleniowe przepisy 🙂 Babka jest pyszna mokra i aromatyczna.
Drożdże pokruszyć do kubka, wsypać 1 łyżeczkę cukru i łyżkę mąki. Zalać letnim mlekiem. Wymieszać i odstawić na chwilkę, aż drożdże ruszą i masa podwoi objętość.
Masło z cukrem utrzeć. Dodawać w odstępach jajka i żółtka, wymieszać. Teraz już kolej na przesianą przez sitko mąkę, szczyptę soli, wyrośnięte drożdże, podgrzaną lekko śmietanę, roztopione letnie masło, rodzynki razem z rumem. Za pomocą robota kuchennego z końcówką do wyrabiania gęstych ciast wyrobić ciasto na gładką lśniącą masę. Tak przygotowane ciasto postawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia. Ciasto musi podwoić swoją objętość. Ja włożyłam ciasto do wcześniej wysmarowanej masłem i obsypanej kaszą manną formy do babki. Forma musi być duża.
Pieczenie – piekarnik nagrzać do 150 stopni. Włożyć wyrośnięte ciasto do piekarnika i zwiększyć temperaturę do 180 C i piec 45-50 minut. Sprawdzić patyczkiem stan upieczenia babki.
Wyjąć babkę z formy, poczekać aż ostygnie.
Przygotowanie lukru – Białka ubić, ale nie na sztywną pianę. Podczas ubijania dodawać stopniowo cukier puder. To trzeba zrobić na oko do uzyskania odpowiedniej konsystencji. Polać nim babkę.
Ten wpis nie posiada jeszcze żadnych komentrzy.