Bardzo szybki w przygotowaniu obiadek, wspomnienie z dzieciństwa. Już dawno tego nie robiłam, podczas obiadu mój mąż powiedział ” czuję się jak w domu w Polsce, taki zwykły smaczny obiadek „
Palki kurze oczyścić, zdjąć skóry ( nie musicie tego obić, ale ja ich nie lubię jak są pieczone w sosie) Doprawić mięso solą, pieprzem, ostrą papryką. Na patelni rozgrzać olej i smażyć pałeczki, aż ładnie zbrązowieją wtedy dodać pokrojone pieczarki ( niezbyt drobno ) i drobno pokrojoną cebulkę. Smażyć tak długo aż cebulka lekko zmięknie a pieczarki puszczą swój sok. Wlać wodę, tyle żeby mięso do 3/4 wysokości było przykryte dodać małą kostkę rosołową, oregano, maggi, marchew pokrojoną w talarki. Zagotować, sprawdzić smak w razie potrzeby doprawić.
Zmniejszyć ogień do minimum i gotować tak długo, aż kurczak będzie miękki, trwa to bardzo krótko. W razie potrzeby dodać trochę wody podczas gotowania. Jak już kurczak jest miękki, w małym kubku rozmieszać mąkę z małą ilością wody i powoli wlewać do gotującego się sosu. Zagotować i zamieszać. Jeśli sos nie będzie wystarczająco gęsty dodać więcej mąki, zrób to w ten sam sposób. Zdjąć z ognia i dodać śmietanę i posiekaną natkę pietruszki.
Danie jest pyszne, polecam
Ten wpis nie posiada jeszcze żadnych komentrzy.