Soczysty, miękki schabik. Idealny do chlebka, śniadanie będzie wyborne. Polecam
Bardzo prosty w wykonaniu, tylko trzeba dobrze dosolić wodę w której będzie się gotował schab. Nie mogę Wam podać dokładnie ile soli, ponieważ to zależy od tego ile wody wlejecie i jakiego dużego garnka użyjecie itp.
Przygotowanie schabu – schab umyć i osuszyć. Jeśli schab ma tłuszczyk lub błonki to go odciąć. Mocno posolić schab ze wszystkich stron. Wszystkie przyprawy wymieszać razem i obtoczyć w nich schab. Zawinąć w folię spożywczą i zostawić w lodówce na kilka godzin lub najlepiej na noc.
Na patelni rozgrzać olej i obsmażyć schab ze wszystkich stron. To spowoduje że zamkną się pory w mięsie i całe soki pozostaną w środku. Na folii jeśli zostały przyprawy to zdjąć je i dodać do garnka z wodą.
Gotowanie schabu – Wlać tyle wody do garnka, żeby schab był przykry. Dodać musztardę, majonez, ząbki czosnku bez obierania, grzybki suszone, ziele angielskie, listki laurowe, śliwki wędzone lub suszone. Zagotować i doprawić solą, musi być dobrze doprawione. Jak już się zagotuje włożyć schab z wszystkimi przyprawami którymi był posmarowany. Gotować schab pod przykryciem 10 minut od ponownego zagotowania się wywaru. Zdjąć z ognia i zostawić tak do następnego dnia.
Następnego dnia tą czynność powtórzyć i zostawić znowu na całą noc.
Rano wyjąć schab z garnka, osuszyć i jest gotowy do jedzenia.
Schab jest pyszny, polecam
Maria
4 marca, 2018 o 18:40
Witam,
czy z tego przepisu można przygotować np. mięso od szynki.
Pozdrawiam,
Maria
Maria Gorlik
4 marca, 2018 o 18:51
Myślę żetak, ale trochę dłużej gotować. Napisz proszę jak wyszło. Zrobię tak samo. Pozdrawiam
Barbara Dudek
10 kwietnia, 2020 o 10:42
Witam ja od pewnego czasu robię ten schab i jest wyśmienity kupcza wedlina się nie umywa naprawdę polecam
Maria Gorlik
11 kwietnia, 2020 o 07:22
Nic tak mnie nie cieszy jak taki komentarz. Dziękuje i pozdrawiam serdecznie. Wesołych świat