Użyłam do tego dnia schabu, ale równie dobre byłoby z kurczakiem. Smak sosu jest słodko kwaśny, nie jest też pikantne, a to dla mnie nowość 🙂

schab w sosie

Schab pokroić w słupki o grubości 1cm i długości 4-5 cm. Wrzucić pokrojony schab do miseczki, wlać sos sojowy jasny, ocet z białego wina,ketchup, trochę soli i pieprzu, wymieszać, przykryć i zostawić na pół godziny.

Wlać do woka oliwę, lekko rozgrzać, wrzucić posiekaną cebulkę, smażyć chwileczkę do momentu aż cebulka zmieni kolor surowizny. Potem dodać mięso i smażyć chwilkę mieszając, dodać umyte i przekrojone na pół pieczarki, smażyć razem z mięsem około 5 minut, często mieszając.

schab na słodko

We wrzątku rozpuścić dużą kostkę rosołową, wymieszać i wlać do mięsa. Dodać ananasy, pędy bambusa, doprawić do smaku solą i pieprzem. Gotować aż mięso będzie miękkie, zajmie Wam to kilka minut. W kubku rozmieszać mączkę ziemniaczaną z wodą i wlać do sosu, podgrzewając i mieszać aż sos zgęstnieje. Można dolać trochę soku z ananasów dla wzbogacenia smaku.

schab

Podawać z ryżem, smacznego