Nie jest to takie trudne, każdy sobie poradzi. Smak rewelacyjny.
Postawić miseczkę na garnuszku z gotującą wodą. Do miski dodać zmielony albo dobrze pokruszony twarożek, sodę, sól, 1 łyżkę masła.
Jak już woda się zagotuje , zmniejszyć gaz. Cały czas mieszać składniki, aż do całkowitego roztopienia sera. Jak już serek się roztopi wbić jajko i dobrze rozmieszać, jeszcze chwileczkę pogotować i gotowe.
Jak ktoś lubi można dodać kminek.
Ja zrobiłam jeden z kminkiem a drugi bez. Uwielbiam ten serek, tutaj w Anglii nie mogę go dostać , więc się bardzo ucieszyłam że mogę go zrobić sama.
Upiekłam świeży chlebek i zajadam, pychotka.
Thermomix, wszystko razem wrzucić razem do naczynia miksującego, nastawić temp 90c , czas 7 minut, obroty 2. Szybko i gotowe. Szok uwielbiam to urządzenie.
Maria
29 marca, 2020 o 15:30
Szkoda tylko ze trzeba dodawać sode.szukalm przepisów bez z niej ale nie znalazmam.Spróbuje zrobic inaczej. Do warzacego sera dodam maslo kminek sól i mąkę ziemniaczaną. Zrobię ekspetyment. Boję się trochę sody.
Maria Gorlik
30 marca, 2020 o 14:51
Ale soda spulchnia i wydaje mi się ze musi być. Jak zrobisz bez to napisz proszę czy było zjadliwe a może i dobre?? Pozdrawiam serdecznie
Kawa
12 maja, 2020 o 07:22
Świeży ser biały można zostawić do zgliwienia bez użycia sody w ciepłym miejscu na kilka dni. Tak robię zawsze.
Kawa
12 maja, 2020 o 07:26
Ser biały świeży należy zostawić w ciepłym miejscu do zgliwienia bez sody i przykryty i podglądać czh nie zgliwiał. Zapach będzie wyznacznikiem. Zawsze tak robię. Pozdrawiam.
Maria Gorlik
12 maja, 2020 o 13:20
Muszę tak zrobić, dziękuje i pozdrawiam.
Ella
18 marca, 2021 o 19:20
Bardzo dziękuję za ten przepis.
Szybciutko w termomixie do zrobienia,pycha.
Maria Gorlik
19 marca, 2021 o 23:26
Miło mi, pozdrawiam
Edzia
16 maja, 2022 o 23:37
Soda powoduje, że ser szybciej się „zepsuje”.
Maria Gorlik
17 maja, 2022 o 23:11
Z całym szacunkiem, ale to bzdura. Pozdrawiam
Maria
6 lutego, 2023 o 21:33
W tej chwili gotuję serek z kminkiem pychota
Maria Gorlik
8 lutego, 2023 o 19:09
Cieszę się , pozdrawiam