Polecam, wyszły super. Można zrobić z innymi owocami, takimi jak lubicie.

drożdżówki

Budyń ugotować według instrukcji na opakowaniu, ostudzić. Ananasy pokroić w drobną kostkę.

Przygotowanie ciasta – podgrzać mleko, dodać cukier, cukier waniliowy i masło. Delikatnie podgrzewać mieszając. Masło musi się rozpuścić. Odstawić do przestudzenia. Mleko powinno być ciepłe ale nie gorące. Dodać do mleka pokruszone drożdże, wymieszać. Teraz już kolej na mąkę i jajko, sól. Dokładnie zagnieść jak każde drożdżowe ciasto. Odstawić do wyrośnięcia.

Jak ciasto podwoi swoją objętość można je rozwałkować. Uformować ciasto na kształt prostokąta. Na górze rozłożyć budyń i ananasy. Zawijać od szerszego boku do środka. Następnie pociąć na 3 cm kawałki. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia i rozłożyć drożdżówki.

szneki

Pieczenie – nagrzać piekarnik do 180 C i piec 15-20 minut. Jak już ostygną polać lukrem.

Wykonanie w thermomix

  • do naczynia miksującego wlać mleko, masło,  dodać cukier i cukier waniliowy, podgrzewać 37, czas 3 minuty, obroty 2
  • poczekać aż mleko przestygnie, następnie dodać pokruszone drożdże, wymieszać obroty 3, czas 6 sekund
  • dodać mąkę, sól, jajko, wyrobić ciasto. Interwał, czas 3 minuty
  • zostawić do wyrośnięcia
  • reszta jak wyżej