Czas na jabłuszka, sezon w pełni. Uwielbiam te ciasta 🙂

jabłecznik

Jabłka umyć, obrać, wydrążyć gniazda nasienne. Pokroić je na małe kawałki. Jabłka obtoczyć w 1/4 ilości cukru, a następnie w 1/4 ilości mąki pszennej. ( nie zmieniać kolejności)

Białka ubić na sztywną pianę. Żółtka utrzeć z cukrem pudrem i cukrem waniliowym do białości. Dodać mąkę pszenną, proszek do pieczenia  oraz roztopione i przestudzone masło. Następnie dodać pianę z białek i delikatnie wymieszać. Na koniec dodać jabłka i ponownie wymieszać.

Ciasto wyłożyć do wysmarowanej tłuszczem blaszki i piec w nagrzanym piekarniku do 180 C przez 45 minut, lub do suchego patyczka 🙂

Przestudzone ciasto posypać cukrem pudrem lub polać lukrem.

Smacznego