Przepis na ten jabłecznik mam od mojej kuzynki. Ona piecze ciasta na wesela i zawsze to ciasto ma duże powodzenie. 

jabłecznik

Przygotowanie jabłek – jabłka obrać, wyciąć gniazda nasienne. Pokroić w kostkę. Jabłka włożyć do garnka i podgrzewać. Przykryć i nie mieszać . Jabłka puszczą swój sok co zapobiegnie przypaleniu. Po pewnym czasie jak już jabłka będą częściowo rozgotowane, zamieszać. Nie dopuścić do całkowitego rozgotowania. Powinno zostać trochę całych kostek jabłek. Dodać kaszę manną, cukier i zamieszać. Gotować jeszcze 30 sekund. Cukier radzę dodać do smaku, to zależy jakie kwaśne macie jabłka. Jeśli jabłka są słodkie dodajcie sok z cytryny. Odstawić jabłka do ostudzania.

Przygotowanie ciasta – jajka ubić z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę. Następnie podczas ubijania powoli wlewać olej, ubijać już wolniej. Mąki i proszek do pieczenia przesiać przez sitko. Następnie dodać do masy jajecznej i delikatnie wymieszać.

Pieczenie – blaszkę o wymiarach 24×24 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Wlać 2/3 ciasta wstawić do piekarnika nagrzanego do 170 C i piec 20 minut. Następnie wyjąć z piekarnika i lekko przestudzić. Na podpieczone ciasto wyłożyć masę jabłkową. Na górę wlać pozostałe ciasto. Wygładzić górę.

Ponownie piec 40 minut.

Jak już ciasto ostygnie polać lukrem.

Ciasto jest rewelacyjne. Polecam.

Wykonanie w thermomix

  • nałożyć motylek, dodać jajka, cukier, cukier waniliowy, ubijać obroty 3,5, czas 3 minuty
  • zmniejszyć obroty do 2 i powoli wlewać olej, małym strumieniem
  • przesiać przez sitko mąki i proszek do pieczenia, dodawać po łyżce i mieszać już kopystką

wykonanie masy jabłkowej jak wyżej