Jest to jedno z najłatwiejszych ciast. Bardzo długo świeże i wilgotne. Ciasto jest naprawdę pyszne i bajecznie proste w wykonaniu. Polecam szczerze. Można użyć wiśni zamoczonych w alkoholu.
Składniki suche wymieszać razem. Do składników suchych dodać wszystkie pozostałe składniki i dokładnie wymieszać mikserem na gładką masę. Dodać wiśnie i delikatnie wymieszać.
Blaszkę o wymiarach 20×25 cm wyłożyć papierem do pieczenia i wlać ciasto.
Pieczenie – piekarnik nagrzać do 180 C i piec ciasto 30-35 minut. Po 30 minutach radzę sprawdzić patyczkiem stan upieczenia. U mnie wystarczyło 30 minut. Ciasto nie powinno być wysuszone. Po wyjęciu patyczka z ciasta, patyczek musi być suchy.
Ciasto zostawiamy w blaszce aż wystygnie.
Przygotowanie polewy czekoladowej – pokruszoną czekoladę i śmietanę umieścić w garnuszku postawionym na drugim garnuszku z gotującą i parującą wodą. Zmniejszyć gaz i podgrzewać aż czekolada się rozpuści. Często mieszać. Rozpuszczoną czekoladą polać ciasto. Można w ten sam sposób zrobić polewę z ciemnej czekolady.
Wykonanie ciasta w thermomix
- do naczynia miksującego dodać wszystkie składniki oprócz wiśni, zmiksować obroty 5, czas 1 minuta
- zdjąć ciasto z boków naczynia i ponownie zmiksować, obroty 5, czas 10 sekund
- dodać odsączone wiśnie, wymieszać kopystką
- reszta jak wyżej
Jak się całować
9 grudnia, 2020 o 19:12
Świetne brownie z białą czekoladą 😉