Przepyszne, super smakują z sosem z kaczki oraz różnych mięs. My je uwielbiamy, często je robię. Można je też zamrozić i podgrzać gdy nie będziecie mieli wystarczająco dużo czasu na przygotowanie ich.
Podgrzać mleko i do letniego dodać pokruszone drożdże. Następnie wrzucić pozostałe składniki i dokładnie wyrobić jak każde ciasto drożdżowe. Ciasto musi być gładkie i sprężyste. Włożyć ciasto do lekko wysmarowanej olejem miski, przykryć folią spożywczą i zostawić do wyrośnięcia.
Thermomix – wlać mleko, podgrzać 2 minuty 37 C, obroty 1
– dodać pokruszone drożdże, sól, cukier, wymieszać 30 sek, tem 37 C obroty 1
– dodać pozostałe składniki, czas 3,5 minuty, naczynie zamknięte, interwał
– odstawić do wyrośnięcia
Ręce zamoczyć w mące i nabrać porcję ciasta i uformować bułkę. Położyć na lekko obsypanej mąką stolnicę.
W dużym garnku zagotować wodę i obwiązać gazę. Jak woda będzie się gotowała położyć na gazie pampuchy. Przykryć dużą miską i gotować 5 minut.
Można ugotować pampuchy w parowarze, będzie szybciej i łatwiej.
Podawać gorące z sosami i mięsem. Są rewelacyjne z tej porcji wychodzi około 11-12 pampuch.
Dolce120
6 marca, 2016 o 15:37
Uwielbiam bułki na parze!
W wolnej chwili zapraszam na bloga: http://smilingshrimp.blogspot.com 🙂
kuchcik8
6 marca, 2016 o 16:46
Są rewelacyjne. Pozdrawiam
Gonia
21 września, 2016 o 12:54
Muszę sprawdzić, czy mi się uda w parowarze z Morphy Richards takie przygotować! Zawsze to mniej zachodu niż z garnkiem i gazą/sitkiem! Uwielbiammm takie potrawy, mniam! <3
kuchcik8
21 września, 2016 o 12:59
W parowarze jest łatwiej. Są pyszne, polecam.